Śląska baba ziemniaczana

- Krok 1Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.
- Krok 2Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.
- Krok 3Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.
- Krok 4Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 5Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!