Śląska baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

255 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1732 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 1

Krok 2

Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 4

Krok 5

Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śląska baba ziemniaczana   Śląska baba ziemniaczana

Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!