Śląska baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śląska baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2045 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 1

Krok 2

Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 4

Krok 5

Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 29.06.2021

    Tak. To jest smak mojego dzieciństwa. Taką babkę ziemniaczaną robiła moja babcia i mnie nauczyła według swojego tradycyjnego przepisu robić czyli : ziemniaki, boczek, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. A takiej pysznej tradycji u mnie się nie zmienia. Smacznie bo tradycyjnie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Ziemniaki na drobnej tarce ścieram, w kulinarną podróż na Śląsk się wybieram! Ziemniaki, żeby osiąkły na sitko kładę - mama Iza w kuchni da sobie radę! Wytrącony z wody krochmal do ziemniaków dodaję, moja praca w kuchni się udaje! Cebulę ścieram i do startych ziemniaków dodaję, ja w kuchni się nie poddaję! Wbijam jajka, następnie mąkę, majeranek, solą i pieprzem doprawiam, swoimi potrawami bliskim radość sprawiam! Boczek w drobną kostkę kroję, ja wyzwań kulinarnych się nie boję! Boczek na patelni podsmażam, ja życia bez śląskiej baby sobie nie wyobrażam! Boczek w masie ziemniaczanej ląduje, zbiegają się wszyscy, gdy Iza gotuje! Wszystko mieszam dokładnie, moja potrawa będzie smakowała idealnie! Żaroodporne naczynie plastrami boczku wykładam, ja za babą w tej wersji przepadam. Następnie masę ziemniaczaną wlewam do naczynia, mąż z zaciekawieniem patrzy, co żona w kuchni wyczynia! Baba około godziny się zapieka, cała rodzina z ekscytacją czeka! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Taka baba ziemniaczana na pewno jest na MAXa sycąca, ale przydałaby się mimo to skórka z sera chrupiąca!!! :D Ja zatem z wierzchu żółtym serem posypuję, a po upieczeniu palce oblizuję!!! MNIAM :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Śląską babę ziemniaczaną ciut urozmaiciłam i w jej wnętrzu 2 garści ugotowanego i obranego ze skórki bobu przemyciłam. Gdy przychodzi sezon na bób – szkoda go nie zajadać, przy tym fajną, zieloną kolorystykę prezentowane danie będzie posiadać. Dawki potrzebnego białka organizmowi dostarczymy, dzięki czemu potem „góry przenosimy” i na MAXa życiem się cieszymy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Prażmo

    Agnieszka Prażmo , 17.06.2021

    TAK. Przygotowując tę babka ziemniaczaną jedyną modyfikacją jaką stosuje jest dodanie odrobiny mleka lub śmietanki 30% co sprawia, że ziemniaki nie czarnieją i babka smakuje wyśmienicie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śląska baba ziemniaczana   Śląska baba ziemniaczana

Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!