Śląska baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śląska baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 1

Krok 2

Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 4

Krok 5

Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śląska baba ziemniaczana   Śląska baba ziemniaczana

Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!