Zajadamy się specjałami z najbardziej odległych zakątków świata, zapominając niekiedy o bogactwie naszych lokalnych kuchni regionalnych. Zachwyceni zupą miso, curry na tysiąc sposobów czy chili con carne, rzadziej sięgamy do receptur kuchni śląskiej. Potrawy tej części Polski to nie tylko słynna rolada! Kuchnia Dolnego Śląska i okolic ma nam bardzo dużo do zaoferowania. Choć dania śląskie kojarzą się ze specjałami mącznymi i mięsnymi, znajdziemy wśród nich również wegetariańskie propozycje. Zapraszamy do kopalni pomysłów, które kryją przepisy na śląskie potrawy!
W kuchni śląskiej kluski muszą być!
Zaczniemy od legendy wśród potraw śląskich, ponieważ pominięcie tego przysmaku byłoby kulinarnym grzechem. Mowa oczywiście o kluskach śląskich ze skwarkami i obowiązkowym wgłębieniem na środku. Tworzone jest nie tylko w celach estetycznych, ale przede wszystkim praktycznych. To właśnie ono sprawia, że dodatki i sosy idealnie łączą się z mącznym daniem. Co prawda w tym przepisie z kuchni Dolnego Śląska stawiamy na pyszny minimalizm i urozmaicenie klusek smażonym boczkiem, ale bardzo dobrze komponują się z gęstymi sosami, np. grzybowym albo pieczeniowym. Można podawać je samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. Ze wspomnianą wcześniej roladą i modrą kapustą tworzą tercet śląskich potraw, z którym trudno jest konkurować.
Żurek po śląsku
Ta wyjątkowa zupa jednym kojarzy się z obowiązkowym punktem menu podczas Wielkanocy, innym z niesamowicie rozgrzewającym przysmakiem idealnym na zimowe chłody. To potrawa-kameleon, którą serwować można bez konkretnej okazji, lecz musimy przyznać, że żurek śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami smakuje na tyle wykwintnie, że z powodzeniem można rozpocząć nim świąteczny obiad. Nie musi być serwowany w chlebie, by zakochać się w nim od pierwszego wejrzenia. Na co dzień twoją uwagę przykuć powinien żurek śląski z kiełbasą, dzięki któremu posiłek dla 4 osób przyrządzisz w pół godziny. Widzisz? Śląska kuchnia pełna jest wygodnych i praktycznych rozwiązań!
Święta według śląskich kucharzy
Każdy region kraju ma swoje specyficzne świąteczne tradycje kulinarne. Ba! Nawet w każdym domu menu wygląda odrobinę inaczej. Jeśli podczas kolejnego Bożego Narodzenia chcesz nieco odejść od swoich przyzwyczajeń i skosztować czegoś nowego, moczka śląska będzie strzałem w dziesiątkę. U niektórych funkcjonuje jako słodka zupa, my proponujemy podać ją w formie oryginalnego deseru. Makowce i pierniki będą miały poważną konkurencję! Jeśli podczas uroczystego obiadu albo kolacji chcesz podać coś naprawdę niezwykłego, postaw na raki z karpiem po sudecku. Goście będą przecierać oczy ze zdumienia, ale nadal jest to jedna ze śląskich potraw, która znika z talerzy w mgnieniu oka. Wykwintnie i lokalnie – czego chcieć więcej?
Prosto i smacznie
Kuchnia śląska to potrawy, które często bazują na łatwo dostępnych składnikach. Sposób ich przygotowania nie jest skomplikowany, ale efekty budzą powszechny zachwyt. Zaproś do kuchni śląską babę ziemniaczaną, a nie będziesz mieć co do prawdziwości tych twierdzeń żadnych wątpliwości. Gdy nabierzesz coraz większej ochoty na wnikanie w tajniki kuchni śląskiej, zapoznaj się z przepisami na karminadle (śląski odpowiednik kotletów mielonych), zupę wodzionkę oraz harynki, czyli śledzie po śląsku.
Śląskie dania bez mięsa
Może się wydawać, że w większości dań śląskich zawsze znajdzie się jakiś mięsny akcent. Nie da się ukryć – kulinaria Śląska mięsem stoją, ale wegetarianie nie powinni omijać ich szerokim łukiem. W zapiekance śląskiej królują warzywa: pomidory, kilka rodzajów papryk, zielony groszek i natka pietruszki. Co prawda w naszej recepturze na tę potrawę śląską na liście składników znajdziesz rybne filety, ale nie są produktem, bez którego potrawa się nie uda. Zamiast rezygnować z kulinarnych odwiedzin Śląska, w prosty sposób zmodyfikuj receptury, by były dopasowane do ciebie w 100%.