1. Kurczak i suszone owoce
Drobiowe mięso z owocami to znane i lubiane połączenie. Wśród dań tego typu popularny jest szczególnie kurczak, który przygotujesz na wiele sposobów. Jako że jego mięso jest dość delikatne w smaku, świetnie komponuje się z ananasem lub brzoskwiniami, udaną potrawę przyrządzisz również z suszonych owoców. Wykorzystaj np. miks suszonych śliwek, moreli i fig. Dodaj je do sosu, a na pewno będzie wyśmienity. Z wymienionymi dodatkami dobrze jest też zestawić orzechy włoskie. Sprawdź dokładny przepis na pieczonego kurczaka z suszonymi owocami. Przystrojony świeżymi gałązkami rozmarynu i podany z ugotowanym na sypko ryżem basmati, będzie nie tylko wyborny, ale i efektowny.
2. Kaczka i owoce jagodowe
Mięso z kaczki warto zaserwować z owocami, które zrównoważą jego intensywny smak. Wykorzystaj na przykład jagody do przygotowania piersi z kaczki w sosie owocowym. Dodatek do dania przyrządź na pozostałości oliwy, na której wcześniej smażyło się mięso. Przelej do niej wino (najlepiej wytrawne białe) i doprowadź do wrzenia. Następnie przełóż na patelnię owoce i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Pamiętaj, by odpowiednio doprawić przygotowywany sos – w tym celu wykorzystaj miód, mielone goździki, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Ostatnim krokiem jest wymieszanie go z sokami z pieczenia mięsa i przetarcie całości przez sito. Polej nim kawałki upieczonej piersi z kurczaka i dodaj obok miks sałat, np. rzymskiej, rukoli oraz roszponki.
3. Wieprzowina z malinami
Kolejnym godnym polecenia zestawieniem mięsa z owocami są polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Delikatną część wieprzowiny zamarynuj w przyprawie, która nada jej intensywny smak. Po podsmażeniu na rozgrzanej oliwie, na tej samej patelni, zeszklij drobno poszatkowaną szalotkę, dołącz ocet balsamiczny, niewielką ilość miodu, świeżo zmielony czarny pieprz, a także maliny. Jeśli chcesz, aby sos był pikantniejszy, pamiętaj też o posiekanym strąku ostrej papryki. Całość gotuj do momentu, w którym owoce całkowicie zmiękną i powstanie gęsty sos. Duś w nim polędwiczki, a gdy nabiorą miękkości, pokrój je w paski. Świetnym uzupełnieniem będzie sałatka na bazie rukoli oraz kilka malin do dekoracji.
4. Wieprzowina z jabłkami
Owocowy sos to niejedyny sposób na mięso z owocami. Jabłka warto podać w formie prażonej. Dobrze skomponują się wtedy z upieczonym schabem. Jak je przygotować? Na początek wybierz odpowiednie owoce – dobre będą odmiany twarde, które nie rozpadną się w trakcie obróbki termicznej. Zdecyduj się zatem na gatunki: jonagold, ligol lub gala. Pokrój je na kawałki i podsmaż na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. Smak jabłek podkreśli starty na drobnych oczkach tarki imbir, mieszanka curry, posiekana natka pietruszki oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zobacz przepis video na pieczony schab z jabłkami i przyrządź elegancki obiad.

5. Szynka i truskawki
Duet mięsa z owocami warto wykorzystać również do przygotowania oryginalnej przekąski. Taka będzie sałatka z rukoli z truskawkami i szynką dojrzewającą. Wystarczy, że sos sałatkowy włoski połączysz z olejem i wodą, a następnie wymieszasz z ćwiartkami soczystych owoców, kawałkami wędliny (np. szynki parmeńskiej), serem z niebieską pleśnią (gorgonzolą czy roquefortem) oraz rukolą. Gotową sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem: kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej lub włoskiej bułki ciabatty. Warto je opiec w piekarniku, po wcześniejszym skropieniu oliwą i natarciu przekrojonymi ząbkami czosnku.
Pyszne i efektownie podane mięso z owocami szczególnie dobrze sprawdzi się na różnego typu uroczystościach oraz podczas świąt. Pamiętaj o aromatycznych sosach i dodatkach w postaci świeżych ziół lub sezonowych sałatek. Podkreśl wyjątkowy charakter ważnych chwil za pomocą dobrze skomponowanego menu – goście z pewnością to docenią.