Polędwiczki w sosie malinowym - przepis: smażone | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki w sosie malinowym

o pikantnym posmaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

771 osób wydrukowało

Pobierz pdf

769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli . W razie potrzeby ostrość sosu możesz podnieść dodając strąk ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Asia S

    Asia S , 10.02.2022

    Czy mogę użyć gęsi zamiast polędwiczek? ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Pikala

    Piotr Pikala , 18.04.2017

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki w sosie malinowymPolędwiczki w sosie malinowym

Szukasz dobrego sposobu na przygotowanie wieprzowiny w nietypowej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis na smaczne polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Danie świetnie sprawdzi się na wystawnym obiedzie lub kolacji. Dzięki połączeniu słodkich malin i miodu z octem balsamicznym i pieprzem, mięso nabierze oryginalnego smaku. Na początek zamarynuj polędwiczki w przyprawie do wieprzowiny. Po kilku godzinach podsmaż mięso z obu stron. Po skończeniu, nie wylewaj tłuszczu, ponieważ posłuży za bazę sosu. Na patelni podsmaż szalotkę, a po zeszkleniu dodaj do niej ocet balsamiczny, miód oraz maliny. Wszystkie składniki posyp łyżeczką czarnego pieprzu. Gotuj, aż do momentu rozpadnięcia owoców. Dodaj polędwiczki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso pokrój i podawaj na sosie z malin. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być sałatka z rukoli i malin. Jeśli szukasz oryginalnego połączenia smaków – sprawdź przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.