Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem
łatwe
90 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso podsmaż na patelni z obu stron i odstaw na bok.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód , przecier pomidorowy oraz piwo.

Krok 3
Do sosu wrzuć z powrotem polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut, uważając aby sos się nie przypalił.

Krok 4
Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, wyjmij je z sosu obtocz w pokruszonych orzechach pokrój w plastry ułóż na pozostałym sosie.


Dobra rada:
Polędwiczki najlepiej smakują podane na puree z musztardą francuską.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem
Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki, jest miękkie, kruche i smaczne. Zamiast je smażyć lub piec, spróbuj udusić je w sosie miodowo-piwnym – mięso nabierze wtedy słodkawego smaku. Dodatkowa zaleta duszenia to zachowanie soczystości mięsa. Polędwiczki są mięsem chudym i łatwo je wysuszyć. Zacznij więc od podsmażenia mięsa w całości, a następnie przygotuj glazurę z miodu i piwa. Zamiast Guinessa sprawdzi się inne ciemne piwo, np. typu stout. Potem do polewy włóż polędwiczkę i duś na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kilka razy polej wierzch polędwiczki. Przed podaniem obtocz ją w pokruszonych orzechach pistacjowych – nadawać się będą także inne, na przykład nerkowce. Glazurowane polędwiczki podaj na warstwie sosu miodowo-piwnego, z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem będą również pieczone warzywa korzeniowe. Tak przygotowane danie podaj na uroczysty obiad lub ciepłą kolację. Zainspiruj się przepisem i przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem.