Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso podsmaż na patelni z obu stron i odstaw na bok.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód , przecier pomidorowy oraz piwo.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 2

Krok 3

Do sosu wrzuć z powrotem polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut, uważając aby sos się nie przypalił.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, wyjmij je z sosu obtocz w pokruszonych orzechach pokrój w plastry ułóż na pozostałym sosie.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki najlepiej smakują podane na puree z musztardą francuską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki, jest miękkie, kruche i smaczne. Zamiast je smażyć lub piec, spróbuj udusić je w sosie miodowo-piwnym – mięso nabierze wtedy słodkawego smaku. Dodatkowa zaleta duszenia to zachowanie soczystości mięsa. Polędwiczki są mięsem chudym i łatwo je wysuszyć. Zacznij więc od podsmażenia mięsa w całości, a następnie przygotuj glazurę z miodu i piwa. Zamiast Guinessa sprawdzi się inne ciemne piwo, np. typu stout. Potem do polewy włóż polędwiczkę i duś na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kilka razy polej wierzch polędwiczki. Przed podaniem obtocz ją w pokruszonych orzechach pistacjowych – nadawać się będą także inne, na przykład nerkowce. Glazurowane polędwiczki podaj na warstwie sosu miodowo-piwnego, z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem będą również pieczone warzywa korzeniowe. Tak przygotowane danie podaj na uroczysty obiad lub ciepłą kolację. Zainspiruj się przepisem i przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem.