Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso podsmaż na patelni z obu stron i odstaw na bok.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód , przecier pomidorowy oraz piwo.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 2

Krok 3

Do sosu wrzuć z powrotem polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut, uważając aby sos się nie przypalił.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, wyjmij je z sosu obtocz w pokruszonych orzechach pokrój w plastry ułóż na pozostałym sosie.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki najlepiej smakują podane na puree z musztardą francuską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki, jest miękkie, kruche i smaczne. Zamiast je smażyć lub piec, spróbuj udusić je w sosie miodowo-piwnym – mięso nabierze wtedy słodkawego smaku. Dodatkowa zaleta duszenia to zachowanie soczystości mięsa. Polędwiczki są mięsem chudym i łatwo je wysuszyć. Zacznij więc od podsmażenia mięsa w całości, a następnie przygotuj glazurę z miodu i piwa. Zamiast Guinessa sprawdzi się inne ciemne piwo, np. typu stout. Potem do polewy włóż polędwiczkę i duś na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kilka razy polej wierzch polędwiczki. Przed podaniem obtocz ją w pokruszonych orzechach pistacjowych – nadawać się będą także inne, na przykład nerkowce. Glazurowane polędwiczki podaj na warstwie sosu miodowo-piwnego, z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem będą również pieczone warzywa korzeniowe. Tak przygotowane danie podaj na uroczysty obiad lub ciepłą kolację. Zainspiruj się przepisem i przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem.