Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem
łatwe
97 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso podsmaż na patelni z obu stron i odstaw na bok.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód , przecier pomidorowy oraz piwo.

Krok 3
Do sosu wrzuć z powrotem polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut, uważając aby sos się nie przypalił.

Krok 4
Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, wyjmij je z sosu obtocz w pokruszonych orzechach pokrój w plastry ułóż na pozostałym sosie.


Dobra rada:
Polędwiczki najlepiej smakują podane na puree z musztardą francuską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem
Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki, jest miękkie, kruche i smaczne. Zamiast je smażyć lub piec, spróbuj udusić je w sosie miodowo-piwnym – mięso nabierze wtedy słodkawego smaku. Dodatkowa zaleta duszenia to zachowanie soczystości mięsa. Polędwiczki są mięsem chudym i łatwo je wysuszyć. Zacznij więc od podsmażenia mięsa w całości, a następnie przygotuj glazurę z miodu i piwa. Zamiast Guinessa sprawdzi się inne ciemne piwo, np. typu stout. Potem do polewy włóż polędwiczkę i duś na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kilka razy polej wierzch polędwiczki. Przed podaniem obtocz ją w pokruszonych orzechach pistacjowych – nadawać się będą także inne, na przykład nerkowce. Glazurowane polędwiczki podaj na warstwie sosu miodowo-piwnego, z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem będą również pieczone warzywa korzeniowe. Tak przygotowane danie podaj na uroczysty obiad lub ciepłą kolację. Zainspiruj się przepisem i przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem.