Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

568 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

729 osób wydrukowało

Pobierz pdf

698 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

500 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżeczki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, następnie pokrój pod dużym kątem na grube steki i oprósz mąką.

Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - Krok 1

Krok 2

Obsmaż ze wszystkich stron w rozgrzanym garnku. Przełóż na chwilę do innego naczynia. W tym samym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, smaż około 2 min., ciągle mieszając. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Całość gotuj, aż ocet zupełnie odparuje.

Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka z powrotem mięso i wlej 500 ml wody – zagotuj. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli smak potrawy. Polędwiczki duś na wolnym ogniu około 20 minut. Gotowe danie podawaj np. z ziemniaczanym puree.

Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Jukucz

    Jukucz , 13.08.2020

    Bardzo dobre, z ziemniakami pieczonymi, może być ketchup i ocet winny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Gruszczynski

    Wojtek Gruszczynski , 31.07.2019

    wygląda smacznie i jest łatwe w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 04.07.2017

    rewelacja ,sos kosmos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Nikol Marzec

    Eliza Nikol Marzec , 03.04.2016

    Super danie na pewno zrobię je jeszcze nie raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Polok

    Lena Polok , 19.06.2015

    Wyśmienite danie. Dużo pysznego sosu a przepis już na stałe w naszym domu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej