Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

554 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku zmiażdż i wymieszaj z sosem teryiaki i przyprawą Knorr. Po czym natrzyj tym mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj mięso kilka razy.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni upraż sezam, cały czas mieszając.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj glazurę z miodu, posiekanego imbiru, cukru i łyżki przyprawy Knorr.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 3

Krok 4

Połową glazury pokryj polędwiczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem i piecz jeszcze 8 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 4

Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim mięso na 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój na plastry. Sos wlej do sosjerki. Danie podawaj z ryżem i papryką.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodemPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwiczki glazurowane miodem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnego łączenia smaków. Marynata z sosem teriyaki głęboko wnika w mięso, nadając mu kruchości podczas pieczenia i wspaniałego orientalnego zapachu. Glazura z miodu i imbiru sprawia, że mięso ma słodkawy posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrym wykończeniem dania są ziarna sezamu, które nadają całości odrobiny słodyczy. Tak przygotowana polędwica pokrojona w cienkie plastry to doskonała inspiracja na obiad w orientalnym stylu lub elegancką przystawkę. Serwuj ją z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek do polędwiczek glazurowanych miodem doskonale sprawdzą się warzywa – zarówno grillowane, jak i te gotowane na parze. Marynata z teriyaki, glazura z miodu i imbiru, a także sezamowa otoczka to ciekawy, niezwykle smaczny i aromatyczny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowy obiad.