Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

562 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

3 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku zmiażdż i wymieszaj z sosem teryiaki i przyprawą Knorr. Po czym natrzyj tym mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj mięso kilka razy.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni upraż sezam, cały czas mieszając.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj glazurę z miodu, posiekanego imbiru, cukru i łyżki przyprawy Knorr.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 3

Krok 4

Połową glazury pokryj polędwiczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem i piecz jeszcze 8 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 4

Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim mięso na 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój na plastry. Sos wlej do sosjerki. Danie podawaj z ryżem i papryką.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Polędwiczka wieprzowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodemPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwiczki glazurowane miodem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnego łączenia smaków. Marynata z sosem teriyaki głęboko wnika w mięso, nadając mu kruchości podczas pieczenia i wspaniałego orientalnego zapachu. Glazura z miodu i imbiru sprawia, że mięso ma słodkawy posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrym wykończeniem dania są ziarna sezamu, które nadają całości odrobiny słodyczy. Tak przygotowana polędwica pokrojona w cienkie plastry to doskonała inspiracja na obiad w orientalnym stylu lub elegancką przystawkę. Serwuj ją z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek do polędwiczek glazurowanych miodem doskonale sprawdzą się warzywa – zarówno grillowane, jak i te gotowane na parze. Marynata z teriyaki, glazura z miodu i imbiru, a także sezamowa otoczka to ciekawy, niezwykle smaczny i aromatyczny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowy obiad.