Saltimbocca
czyli soczyste mięso po włosku
łatwe
98 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
10 sztuk
10 plastrów
2 łyżki
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w medaliony. Powinno powstać około pięciu porcji.

Krok 2
Każdy medalion rozbij lekko tłuczkiem lub dłonią.

Krok 3
Przyprawę Knorr połącz z oliwą.

Krok 4
Natrzyj dokładnie mięso przyprawą. Na każdej porcji połóż z obydwu stron po listku szałwii.

Krok 5
Owiń mięso dwoma plasterkami szynki. Uformuj w dłoniach tak, aby powstał ładny, okrągły medalion.

Krok 6
Smaż na patelni przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Saltimbocca
Saltimbocca to włoskie danie obiadowe, składające się z płatu mięsa zawijanego z szynką dojrzewającą i przyprawionego świeżą szałwią. Taka potrawa znakomicie prezentuje się na stole, dlatego sprawdzi się na uroczysty posiłek. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest pokrojenie w medaliony mięsa – w wersji z tego przepisu jest to delikatna wieprzowa polędwiczka. Każdy kawałek lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem. Następnie przygotuj marynatę, mieszając z oliwą kompozycję ziół z cytrynową nutą. Starannie natrzyj nią polędwiczki i ułóż na nich listki szałwii. Mięso owiń plastrami szynki, najlepiej parmeńskiej, formując dłońmi okrągłe, zgrabne medaliony. Umieść je pojedynczo w specjalnych torebkach, dodaj kawałek tłuszczu i szczelnie zamknij. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – przyrządzone w ten sposób polędwiczki będą niezwykle soczyste. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, kremowym purée lub zielonymi szparagami. Sprawdź, jak smakuje soczysta włoska saltimbocca przygotowana według naszego przepisu.