Saltimbocca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saltimbocca

czyli soczyste mięso po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

10 plastrów

2 łyżki

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w medaliony. Powinno powstać około pięciu porcji.

Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

Każdy medalion rozbij lekko tłuczkiem lub dłonią.

Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Przyprawę Knorr połącz z oliwą.

Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Natrzyj dokładnie mięso przyprawą. Na każdej porcji połóż z obydwu stron po listku szałwii.

Saltimbocca - Krok 4

Krok 5

Owiń mięso dwoma plasterkami szynki. Uformuj w dłoniach tak, aby powstał ładny, okrągły medalion.

Saltimbocca - Krok 5

Krok 6

Smaż na patelni przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Saltimbocca - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SaltimboccaSaltimbocca

Saltimbocca to włoskie danie obiadowe, składające się z płatu mięsa zawijanego z szynką dojrzewającą i przyprawionego świeżą szałwią. Taka potrawa znakomicie prezentuje się na stole, dlatego sprawdzi się na uroczysty posiłek. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest pokrojenie w medaliony mięsa – w wersji z tego przepisu jest to delikatna wieprzowa polędwiczka. Każdy kawałek lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem. Następnie przygotuj marynatę, mieszając z oliwą kompozycję ziół z cytrynową nutą. Starannie natrzyj nią polędwiczki i ułóż na nich listki szałwii. Mięso owiń plastrami szynki, najlepiej parmeńskiej, formując dłońmi okrągłe, zgrabne medaliony. Umieść je pojedynczo w specjalnych torebkach, dodaj kawałek tłuszczu i szczelnie zamknij. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – przyrządzone w ten sposób polędwiczki będą niezwykle soczyste. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, kremowym purée lub zielonymi szparagami. Sprawdź, jak smakuje soczysta włoska saltimbocca przygotowana według naszego przepisu.