Saltimbocca przepis – Zobacz na przepisy.pl

Saltimbocca

czyli soczyste mięso po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

10 plastrów

2 łyżki

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w medaliony. Powinno powstać około pięciu porcji.

Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

Każdy medalion rozbij lekko tłuczkiem lub dłonią.

Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Przyprawę Knorr połącz z oliwą.

Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Natrzyj dokładnie mięso przyprawą. Na każdej porcji połóż z obydwu stron po listku szałwii.

Saltimbocca - Krok 4

Krok 5

Owiń mięso dwoma plasterkami szynki. Uformuj w dłoniach tak, aby powstał ładny, okrągły medalion.

Saltimbocca - Krok 5

Krok 6

Smaż na patelni przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Saltimbocca - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SaltimboccaSaltimbocca

Saltimbocca to włoskie danie obiadowe, składające się z płatu mięsa zawijanego z szynką dojrzewającą i przyprawionego świeżą szałwią. Taka potrawa znakomicie prezentuje się na stole, dlatego sprawdzi się na uroczysty posiłek. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest pokrojenie w medaliony mięsa – w wersji z tego przepisu jest to delikatna wieprzowa polędwiczka. Każdy kawałek lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem. Następnie przygotuj marynatę, mieszając z oliwą kompozycję ziół z cytrynową nutą. Starannie natrzyj nią polędwiczki i ułóż na nich listki szałwii. Mięso owiń plastrami szynki, najlepiej parmeńskiej, formując dłońmi okrągłe, zgrabne medaliony. Umieść je pojedynczo w specjalnych torebkach, dodaj kawałek tłuszczu i szczelnie zamknij. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – przyrządzone w ten sposób polędwiczki będą niezwykle soczyste. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, kremowym purée lub zielonymi szparagami. Sprawdź, jak smakuje soczysta włoska saltimbocca przygotowana według naszego przepisu.