Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi
łatwe
174 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
30 sztuk
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj młode ziemniaki około 30 minut, następnie obierz.

Krok 2
Umyj i osusz sałatę, cykorię. Podziel na mniejsze kawałki, przełóż do salaterki.

Krok 3
Pokrój w kostkę ziemniaki i jabłko. Posiekaj orzechy. Dodaj do sałaty i dopraw do smaku.

Krok 4
Ubij na sztywno śmietanę. Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z wodą, dodaj do śmietany. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Polej sałatkę przygotowanym sosem i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi
Warto serwować ziemniaki na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadowych dań. Przyrządza się z nich również smaczne przekąski, które sprawdzają się przy wielu okazjach. Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi jest delikatna, słodko-wytrawna i prezentuje się bardzo apetycznie. Ugotowane młode ziemniaki połącz z pokrojonym w kostkę soczystym jabłkiem i posiekanymi orzechami. Ułóż je na liściach sałaty karbowanej i masłowej oraz czerwonej cykorii. Całość polej sosem na bazie ubitej na sztywno śmietany. Talerz, na którym podajesz sałatkę ziemniaczaną, udekoruj dodatkowo połówkami orzechów. Zamiast polewać potrawę sosem, możesz ułożyć go na brzegach talerza, tworząc w ten sposób efektowną ozdobę. Smak dania wzbogaci też ser, na przykład z niebieską pleśnią lub kozi. Jako dodatek do sałatki serwuj włoskie paluszki grissini albo ciasto francuskie. Sałatka ziemniaczana sprawdzi się jako przystawka podczas przyjęcia, a także jako elegancka warzywna kolacja. Zobacz, jak przygotować tę uniwersalną potrawę. Skorzystaj z naszego przepisu.