Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi
łatwe
174 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
30 sztuk
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj młode ziemniaki około 30 minut, następnie obierz.

Krok 2
Umyj i osusz sałatę, cykorię. Podziel na mniejsze kawałki, przełóż do salaterki.

Krok 3
Pokrój w kostkę ziemniaki i jabłko. Posiekaj orzechy. Dodaj do sałaty i dopraw do smaku.

Krok 4
Ubij na sztywno śmietanę. Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z wodą, dodaj do śmietany. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Polej sałatkę przygotowanym sosem i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi
Warto serwować ziemniaki na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadowych dań. Przyrządza się z nich również smaczne przekąski, które sprawdzają się przy wielu okazjach. Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi jest delikatna, słodko-wytrawna i prezentuje się bardzo apetycznie. Ugotowane młode ziemniaki połącz z pokrojonym w kostkę soczystym jabłkiem i posiekanymi orzechami. Ułóż je na liściach sałaty karbowanej i masłowej oraz czerwonej cykorii. Całość polej sosem na bazie ubitej na sztywno śmietany. Talerz, na którym podajesz sałatkę ziemniaczaną, udekoruj dodatkowo połówkami orzechów. Zamiast polewać potrawę sosem, możesz ułożyć go na brzegach talerza, tworząc w ten sposób efektowną ozdobę. Smak dania wzbogaci też ser, na przykład z niebieską pleśnią lub kozi. Jako dodatek do sałatki serwuj włoskie paluszki grissini albo ciasto francuskie. Sałatka ziemniaczana sprawdzi się jako przystawka podczas przyjęcia, a także jako elegancka warzywna kolacja. Zobacz, jak przygotować tę uniwersalną potrawę. Skorzystaj z naszego przepisu.


































