
Składniki
600 gramów
200 gramów
6 łyżek
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso łączymy z rozgniecionym czosnkiem, Delikatem, kosteczką pietruszkową, jajkami i kaszą. Kaszę dodajemy stopniowo. Jej ilość zależy od wielkości jajek i od mięsa. Generalnie mięso po wymieszaniu ma mieć dość zwartą konsystencję.
Krok 2
W drugiej miseczce łączymy fetę, drobno posiekany jarmuż, oregano i pieprz. Mieszamy energicznie, aby powstał w miarę gładki farsz.
Krok 3
Mięso dzielimy na 4 części i rozpłaszczamy je ręką tworząc spory placek. Na środku mięsa układamy farsz i sklejamy boki.
Krok 4
Kolteciki smażymy na oleju do czasu aż będą rumiane.
Krok 5
Kotleciki możemy podać z sosem jogurtowym lub z sosem słodko kwaśnym.
Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z fetą i jarmużem
Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzenie kotletów mielonych – nadziej je jarmużem i serem feta. Do ich przygotowania użyj mięsa wołowego albo mieszanego, wołowo-wieprzowego. Bardzo smaczne, choć delikatniejsze, będą także z cielęciny oraz udźca z indyka. Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi przyprawami, dodając do niego stopniowo kaszę mannę. Jej ilość może być różna w zależności od rodzaju mięsa oraz wielkości jajek. Gotowa masa powinna mieć zwartą konsystencję – dzięki temu dobrze utrzyma farsz i nie rozpadnie się podczas smażenia. Mięso podziel na cztery części, utwórz z nich płaskie placki. Następnie przygotuj farsz. Jarmuż porwij na małe kawałki i zblanszuj, zanurzając na minutę w wodzie. Możesz także lekko go podsmażyć. Jeśli masz młode, niewielkie listki, dodaj je bez obróbki. Ułóż nadzienie na mięso, przykryj drugą porcją i sklej brzegi. Usmaż na złoty kolor. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków oraz sosów np. jogurtowego lub czosnkowego.