Kotleciki z fetą i jarmużem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

6 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso łączymy z rozgniecionym czosnkiem, Delikatem, kosteczką pietruszkową, jajkami i kaszą. Kaszę dodajemy stopniowo. Jej ilość zależy od wielkości jajek i od mięsa. Generalnie mięso po wymieszaniu ma mieć dość zwartą konsystencję.

Krok 2

W drugiej miseczce łączymy fetę, drobno posiekany jarmuż, oregano i pieprz. Mieszamy energicznie, aby powstał w miarę gładki farsz.

Krok 3

Mięso dzielimy na 4 części i rozpłaszczamy je ręką tworząc spory placek. Na środku mięsa układamy farsz i sklejamy boki.

Krok 4

Kolteciki smażymy na oleju do czasu aż będą rumiane.

Krok 5

Kotleciki możemy podać z sosem jogurtowym lub z sosem słodko kwaśnym.

Kasia G.

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekane parówki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z fetą i jarmużemKotleciki z fetą i jarmużem

Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzenie kotletów mielonych – nadziej je jarmużem i serem feta. Do ich przygotowania użyj mięsa wołowego albo mieszanego, wołowo-wieprzowego. Bardzo smaczne, choć delikatniejsze, będą także z cielęciny oraz udźca z indyka. Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi przyprawami, dodając do niego stopniowo kaszę mannę. Jej ilość może być różna w zależności od rodzaju mięsa oraz wielkości jajek. Gotowa masa powinna mieć zwartą konsystencję – dzięki temu dobrze utrzyma farsz i nie rozpadnie się podczas smażenia. Mięso podziel na cztery części, utwórz z nich płaskie placki. Następnie przygotuj farsz. Jarmuż porwij na małe kawałki i zblanszuj, zanurzając na minutę w wodzie. Możesz także lekko go podsmażyć. Jeśli masz młode, niewielkie listki, dodaj je bez obróbki. Ułóż nadzienie na mięso, przykryj drugą porcją i sklej brzegi. Usmaż na złoty kolor. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków oraz sosów np. jogurtowego lub czosnkowego.