Składniki
600 gramów
200 gramów
6 łyżek
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso łączymy z rozgniecionym czosnkiem, Delikatem, kosteczką pietruszkową, jajkami i kaszą. Kaszę dodajemy stopniowo. Jej ilość zależy od wielkości jajek i od mięsa. Generalnie mięso po wymieszaniu ma mieć dość zwartą konsystencję.
Krok 2
W drugiej miseczce łączymy fetę, drobno posiekany jarmuż, oregano i pieprz. Mieszamy energicznie, aby powstał w miarę gładki farsz.
Krok 3
Mięso dzielimy na 4 części i rozpłaszczamy je ręką tworząc spory placek. Na środku mięsa układamy farsz i sklejamy boki.
Krok 4
Kolteciki smażymy na oleju do czasu aż będą rumiane.
Krok 5
Kotleciki możemy podać z sosem jogurtowym lub z sosem słodko kwaśnym.
Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z fetą i jarmużem
Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzenie kotletów mielonych – nadziej je jarmużem i serem feta. Do ich przygotowania użyj mięsa wołowego albo mieszanego, wołowo-wieprzowego. Bardzo smaczne, choć delikatniejsze, będą także z cielęciny oraz udźca z indyka. Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi przyprawami, dodając do niego stopniowo kaszę mannę. Jej ilość może być różna w zależności od rodzaju mięsa oraz wielkości jajek. Gotowa masa powinna mieć zwartą konsystencję – dzięki temu dobrze utrzyma farsz i nie rozpadnie się podczas smażenia. Mięso podziel na cztery części, utwórz z nich płaskie placki. Następnie przygotuj farsz. Jarmuż porwij na małe kawałki i zblanszuj, zanurzając na minutę w wodzie. Możesz także lekko go podsmażyć. Jeśli masz młode, niewielkie listki, dodaj je bez obróbki. Ułóż nadzienie na mięso, przykryj drugą porcją i sklej brzegi. Usmaż na złoty kolor. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków oraz sosów np. jogurtowego lub czosnkowego.