Przepisy na Dania z jarmużem

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Zupa fasolowa z jarmużem
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
To danie pokochają wszyscy miłośnicy zup, którzy lubią propozycje niebanalne i z charakterem. Zup...
Cukinia nadziewana
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wyd...
Zapiekanka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie t...
Sałatka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

25

difficulty

łatwe

30 min.
Jarmuż, dawniej uprawiany w wielu przydomowych warzywnikach, dzisiaj znów zyskuje coraz większą p...
Kurczak z jarmużem
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

45 min.
Przyrządź drób inaczej niż zwykle i wypróbuj nasz pomysł na kurczaka z jarmużem. To danie świetni...
Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

20 min.
Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzysta...
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, c...
Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Czy kanapka może stanowić wykwintną przekąskę? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym prz...
Wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

80 min.
Warto czasem stworzyć nową wariację dania, które jest nam doskonale znane z czasów dzieciństwa. N...
Kaszotto z fetą i batatem
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

50 min.
Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora...
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

trudne

45 min.
Miska pełna komosy, orzechów nerkowca i warzyw, takich jak papryka, jarmuż, marchew, dynia i faso...
Kotleciki z fetą i jarmużem
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzen...
Jarmuż z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Jarmuż jest odmianą kapusty, ale ciężko porównać go w smaku do innych jej gatunków. Jest wyrazist...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z jarmużemDania z jarmużem

Jarmuż to jeden z gatunków kapusty. Najbardziej rozpowszechniona odmiana ma zielone, mocno pomarszczone i postrzępione liście. Istnieją także jarmuż czerwony oraz fioletowy, które dzięki połączeniu pięknego koloru i kształtu doskonale pasują do wielu wykwintnych dań. Warto pamiętać, że zbyt młody ma gorzkawy smak, który traci pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dlatego też dobrym pomysłem jest krótkie schłodzenie młodego jarmużu przed spożyciem. Można go także jeść na surowo, ale jest dość twardy, dlatego warto poddać go chociaż krótkiej obróbce termicznej. Zblanszuj go zatem przed podaniem – sparz wrzątkiem lub krótko obgotuj i zahartuj następnie zimną wodą. Dobrze smakuje również gotowany i smażony np. z dodatkiem czosnku lub świeżego imbiru. Bardzo popularny jest pieczony w postaci chipsów. Wystarczy porwać liście na małe kawałki, doprawić i upiec, by otrzymać je w delikatnej, chrupiącej wersji. Popularnym sposobem na jego przygotowanie jest także jarmużowe smoothie, z dodatkiem gruszek, jabłek czy bananów. Z owocami łączy się doskonale również w sałatkach, pasuje na przykład do pomarańczy, żurawiny oraz granatu. Jeśli chcesz podać jarmuż na surowo, natrzyj jego liście oliwą i cytryną – rób to dokładnie i długo. Dzięki temu staną się delikatniejsze. Przez ostatnie lata jarmuż używany był głównie do dekoracji. Dziś coraz chętniej używa się go w kuchni, nie tylko po to, by nadawać ładny wygląd potrawom, ale również ze względu na jego charakterystyczny smak. Bardzo dobrze smakuje podawany jako dodatek do mięs (np. wieprzowiny) i ryb (np. łososia). Świetnie łączy się z innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, brokuły czy cukinia. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać jarmuż, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Zupa fasolowa z jarmużem, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem, zielona zupa z hiszpańską kiełbasą, zapiekane cukinie z serem ricotta, a może jeszcze inna potrawa z dodatkiem jarmużu? – sprawdź, która będzie smakowała Ci najbardziej.