Przepisy na Dania z jarmużem
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Dania z jarmużem
Jarmuż to jeden z gatunków kapusty. Najbardziej rozpowszechniona odmiana ma zielone, mocno pomarszczone i postrzępione liście. Istnieją także jarmuż czerwony oraz fioletowy, które dzięki połączeniu pięknego koloru i kształtu doskonale pasują do wielu wykwintnych dań. Warto pamiętać, że zbyt młody ma gorzkawy smak, który traci pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dlatego też dobrym pomysłem jest krótkie schłodzenie młodego jarmużu przed spożyciem. Można go także jeść na surowo, ale jest dość twardy, dlatego warto poddać go chociaż krótkiej obróbce termicznej. Zblanszuj go zatem przed podaniem – sparz wrzątkiem lub krótko obgotuj i zahartuj następnie zimną wodą. Dobrze smakuje również gotowany i smażony np. z dodatkiem czosnku lub świeżego imbiru. Bardzo popularny jest pieczony w postaci chipsów. Wystarczy porwać liście na małe kawałki, doprawić i upiec, by otrzymać je w delikatnej, chrupiącej wersji. Popularnym sposobem na jego przygotowanie jest także jarmużowe smoothie, z dodatkiem gruszek, jabłek czy bananów. Z owocami łączy się doskonale również w sałatkach, pasuje na przykład do pomarańczy, żurawiny oraz granatu. Jeśli chcesz podać jarmuż na surowo, natrzyj jego liście oliwą i cytryną – rób to dokładnie i długo. Dzięki temu staną się delikatniejsze. Przez ostatnie lata jarmuż używany był głównie do dekoracji. Dziś coraz chętniej używa się go w kuchni, nie tylko po to, by nadawać ładny wygląd potrawom, ale również ze względu na jego charakterystyczny smak. Bardzo dobrze smakuje podawany jako dodatek do mięs (np. wieprzowiny) i ryb (np. łososia). Świetnie łączy się z innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, brokuły czy cukinia. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać jarmuż, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Zupa fasolowa z jarmużem, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem, zielona zupa z hiszpańską kiełbasą, zapiekane cukinie z serem ricotta, a może jeszcze inna potrawa z dodatkiem jarmużu? – sprawdź, która będzie smakowała Ci najbardziej.