
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z liści usuń nerwy. Gotuj 10 minut w wodzie z dodatkiem Delikaty Knorr.
Krok 2
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Masło roztop, wrzuć jabłko i jarmuż. Dodaj cukier, wymieszaj i smaż kilka minut. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jarmuż z jabłkiem
Jarmuż jest odmianą kapusty, ale ciężko porównać go w smaku do innych jej gatunków. Jest wyrazisty, lekko ostry, bardzo dobrze łączy się z różnymi składnikami – świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsami, ziemniakami i czosnkiem. Spróbuj go w wersji z jabłkami. Najlepiej nadadzą się ich kwaśne odmiany np. Glostery albo Idaredy. Zacznij przyrządzenie dania od przygotowania liści jarmużu. W tym celu usuń grube łodygi, a liście pokrój na kawałki. Zmniejszą swoją objętość pod wpływem temperatury, więc nie dziel ich na zbyt małe części. Następnie ugotuj je, pilnując, by były al dente. Lekko twarde liście przełóż na patelnię i podsmaż ze startym i obranym jabłkiem. Ich smak dobrze podkreśli niewielka ilość świeżo startego imbiru albo prażonych migdałów. Kiedy jabłka i jarmuż zmiękną, danie jest gotowe. Stanowi nie tylko doskonały dodatek do mięs i ryb, ale nadaje się również do wykorzystania jako pasta na grzanki. Dobrze smakuje też jako sałatka, jedzona samodzielnie lub ze świeżą bagietką. Wypróbuj nasz przepis!