Jarmuż z jabłkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z liści usuń nerwy. Gotuj 10 minut w wodzie z dodatkiem Delikaty Knorr.

Krok 2

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Masło roztop, wrzuć jabłko i jarmuż. Dodaj cukier, wymieszaj i smaż kilka minut. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

garlic

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarmuż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jarmuż z jabłkiemJarmuż z jabłkiem

Jarmuż jest odmianą kapusty, ale ciężko porównać go w smaku do innych jej gatunków. Jest wyrazisty, lekko ostry, bardzo dobrze łączy się z różnymi składnikami – świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsami, ziemniakami i czosnkiem. Spróbuj go w wersji z jabłkami. Najlepiej nadadzą się ich kwaśne odmiany np. Glostery albo Idaredy. Zacznij przyrządzenie dania od przygotowania liści jarmużu. W tym celu usuń grube łodygi, a liście pokrój na kawałki. Zmniejszą swoją objętość pod wpływem temperatury, więc nie dziel ich na zbyt małe części. Następnie ugotuj je, pilnując, by były al dente. Lekko twarde liście przełóż na patelnię i podsmaż ze startym i obranym jabłkiem. Ich smak dobrze podkreśli niewielka ilość świeżo startego imbiru albo prażonych migdałów. Kiedy jabłka i jarmuż zmiękną, danie jest gotowe. Stanowi nie tylko doskonały dodatek do mięs i ryb, ale nadaje się również do wykorzystania jako pasta na grzanki. Dobrze smakuje też jako sałatka, jedzona samodzielnie lub ze świeżą bagietką. Wypróbuj nasz przepis!