Fasola ze śliwkami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasola ze śliwkami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

70 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz fasolę, namocz na 12 godzin.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 1

Krok 2

Ugotuj fasolę z kostką Bulionu na włoszczyźnie i odcedź.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 2

Krok 3

Suszone śliwki ugotuj, odcedź i pokrój.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 3

Krok 4

Połącz fasolę ze śliwkami, dopraw cukrem do smaku. Podawaj na zimno.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasola ze śliwkami suszonymiFasola ze śliwkami suszonymi

Fasola z suszonymi śliwkami jest szczególnie popularna na Podkarpaciu. Stanowi dobrą alternatywę dla kapusty z grochem i znakomicie urozmaica świąteczne menu. Jednak danie to możesz podawać nie tylko od święta, ale również na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników: fasoli, śliwek i bulionu na włoszczyźnie. Fasolę opłucz i dobrze namocz (najlepiej, jeśli zostawisz ją w zimnej wodzie przez całą noc, aby zmiękła). Następnie ugotuj ją z dodatkiem kostki bulionu na włoszczyźnie i połącz z suszonymi śliwkami. Jeśli lubisz orientalny i wyrazisty smak dań, dopraw całość odrobiną przyprawy curry. Dobrym sposobem będzie także dołączenie innych produktów, m.in. drobno pokrojonej czerwonej cebuli oraz sosu sojowego. Gotową fasolę podawaj na zimno – solo albo razem z razowym chlebem lub chrupiącymi grzankami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że fasola z suszonymi śliwkami nie jest zarezerwowana wyłącznie na wigilijny wieczór. Życzymy udanego gotowania.