Fasola z suszonymi śliwkami – przepis na wigilię | Przepisy.pl pixel

Fasola ze śliwkami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
72 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz fasolę, namocz na 12 godzin.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 1

Krok 2

Ugotuj fasolę z kostką Bulionu na włoszczyźnie i odcedź.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 2

Krok 3

Suszone śliwki ugotuj, odcedź i pokrój.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 3

Krok 4

Połącz fasolę ze śliwkami, dopraw cukrem do smaku. Podawaj na zimno.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kiełbaski w cieście
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasola ze śliwkami suszonymiFasola ze śliwkami suszonymi

Fasola z suszonymi śliwkami jest szczególnie popularna na Podkarpaciu. Stanowi dobrą alternatywę dla kapusty z grochem i znakomicie urozmaica świąteczne menu. Jednak danie to możesz podawać nie tylko od święta, ale również na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników: fasoli, śliwek i bulionu na włoszczyźnie. Fasolę opłucz i dobrze namocz (najlepiej, jeśli zostawisz ją w zimnej wodzie przez całą noc, aby zmiękła). Następnie ugotuj ją z dodatkiem kostki bulionu na włoszczyźnie i połącz z suszonymi śliwkami. Jeśli lubisz orientalny i wyrazisty smak dań, dopraw całość odrobiną przyprawy curry. Dobrym sposobem będzie także dołączenie innych produktów, m.in. drobno pokrojonej czerwonej cebuli oraz sosu sojowego. Gotową fasolę podawaj na zimno – solo albo razem z razowym chlebem lub chrupiącymi grzankami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że fasola z suszonymi śliwkami nie jest zarezerwowana wyłącznie na wigilijny wieczór. Życzymy udanego gotowania.