Fasola ze śliwkami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasola ze śliwkami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

70 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz fasolę, namocz na 12 godzin.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 1

Krok 2

Ugotuj fasolę z kostką Bulionu na włoszczyźnie i odcedź.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 2

Krok 3

Suszone śliwki ugotuj, odcedź i pokrój.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 3

Krok 4

Połącz fasolę ze śliwkami, dopraw cukrem do smaku. Podawaj na zimno.

Fasola ze śliwkami suszonymi - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasola ze śliwkami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasola ze śliwkami suszonymiFasola ze śliwkami suszonymi

Fasola z suszonymi śliwkami jest szczególnie popularna na Podkarpaciu. Stanowi dobrą alternatywę dla kapusty z grochem i znakomicie urozmaica świąteczne menu. Jednak danie to możesz podawać nie tylko od święta, ale również na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników: fasoli, śliwek i bulionu na włoszczyźnie. Fasolę opłucz i dobrze namocz (najlepiej, jeśli zostawisz ją w zimnej wodzie przez całą noc, aby zmiękła). Następnie ugotuj ją z dodatkiem kostki bulionu na włoszczyźnie i połącz z suszonymi śliwkami. Jeśli lubisz orientalny i wyrazisty smak dań, dopraw całość odrobiną przyprawy curry. Dobrym sposobem będzie także dołączenie innych produktów, m.in. drobno pokrojonej czerwonej cebuli oraz sosu sojowego. Gotową fasolę podawaj na zimno – solo albo razem z razowym chlebem lub chrupiącymi grzankami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że fasola z suszonymi śliwkami nie jest zarezerwowana wyłącznie na wigilijny wieczór. Życzymy udanego gotowania.