
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszankę obierz z flaka i pokrój na grube plastry. Cebule obierz, pokrój w ćwierć plasterki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Skrop ją przyprawą Delikat, dodas sos sałatkowy, przykryj patelnię i duś na małym ogniu aż zmięknie a następnie przełóż na talerzyk.
Krok 3
Na tę samą rozgrzaną patelnię połóż kawałki kaszanki i podsmaż je aż się zrumienią, dodać cebulkę. Na wierzch wybij jajka i poczekaj aż się zetną. Podawaj z pieczywem i pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszanka z cebulką i jajkiem
Kaszanka z patelni to potrawa znana od wielu lat, którą pamiętają szczególnie starsze pokolenia. Jej przygotowanie było bardzo proste, doskonale sprawdzała się więc jako szybkie danie na kolację, a nawet na obiad. Dziś najczęściej przygotowywana jest na grillu, tradycyjnie lub z różnymi dodatkami. Mamy dla was propozycję na potrawę oryginalną, nawiązującą do klasyki, którą jest kaszanka z cebulą i jajkiem. Danie wyróżnia wyjątkowy aromat oraz ciekawe zestawienie smaków. Spróbujcie, a kaszanka z pewnością częściej będzie gościć na waszym stole!
Dla kogo?
Kaszanka z jajkiem i cebulą to potrawa dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom szybkich dań, nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej.
Na jaką okazję?
Kaszanka smażona z jajkiem sprawdzi się jako danie obiadowe. Możecie ją także przygotować na kolację.
Czy wiesz, że?
Kaszanka nie jest znana jedynie w Polsce. Często gości na stołach słowackich, węgierskich i niemieckich. W naszym kraju niezwykle popularna jest na Śląsku, gdzie spotkacie ją pod nazwą „krupniok”. Od 2016 roku danie to posiada europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Dla urozmaicenia:
Kaszanka z patelni z jajkiem świetnie smakuje zarówno solo, jak i ze świeżym pieczywem i pomidorami.