Kaszanka z cebulką i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszanka z cebulką i jajkiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszankę obierz z flaka i pokrój na grube plastry. Cebule obierz, pokrój w ćwierć plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Skrop ją przyprawą Delikat, dodas sos sałatkowy, przykryj patelnię i duś na małym ogniu aż zmięknie a następnie przełóż na talerzyk.

Krok 3

Na tę samą rozgrzaną patelnię połóż kawałki kaszanki i podsmaż je aż się zrumienią, dodać cebulkę. Na wierzch wybij jajka i poczekaj aż się zetną. Podawaj z pieczywem i pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszanka z cebulką i jajkiem Kaszanka z cebulką i jajkiem

Kaszanka z patelni to potrawa znana od wielu lat, którą pamiętają szczególnie starsze pokolenia. Jej przygotowanie było bardzo proste, doskonale sprawdzała się więc jako szybkie danie na kolację, a nawet na obiad. Dziś najczęściej przygotowywana jest na grillu, tradycyjnie lub z różnymi dodatkami. Mamy dla was propozycję na potrawę oryginalną, nawiązującą do klasyki, którą jest kaszanka z cebulą i jajkiem. Danie wyróżnia wyjątkowy aromat oraz ciekawe zestawienie smaków. Spróbujcie, a kaszanka z pewnością częściej będzie gościć na waszym stole!

Dla kogo?

Kaszanka z jajkiem i cebulą to potrawa dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom szybkich dań, nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej.

Na jaką okazję?

Kaszanka smażona z jajkiem sprawdzi się jako danie obiadowe. Możecie ją także przygotować na kolację.

Czy wiesz, że?

Kaszanka nie jest znana jedynie w Polsce. Często gości na stołach słowackich, węgierskich i niemieckich. W naszym kraju niezwykle popularna jest na Śląsku, gdzie spotkacie ją pod nazwą „krupniok”. Od 2016 roku danie to posiada europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Dla urozmaicenia:

Kaszanka z patelni z jajkiem świetnie smakuje zarówno solo, jak i ze świeżym pieczywem i pomidorami.