Cytrynowe księżyce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe księżyce

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

125 gramów

0.8 szklanki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.Dodajemy startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z niej. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.

Krok 2

Wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) tworząc prostokąt i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min / 180 C (pieczemy do suchego patyczka). Po lekkim ostygnięciu wycinamy szklanką księżyce. Zajadamy jeszcze ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe księżyce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej