Orzeźwiający deser na upalne dni

Autor: Magda Zawisza

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

8 plastrów

3 szklanki

1 szczypta

1 opakowanie

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimnego arbuza pokroić na 8 plastrów. Położyć na dnie kufla lub szklanki. Posypać lekko kakao. Położyć wafle, ile się chce.

Krok 2

Do wysokiego naczynia wlać 3/4 zimnego mleka, dodać zawartość bitej śmietany w proszku. Ubić bitą śmietaną i dodać do szklanki. Zostawić trochą (ok. salaterkę). Przykryć waflami.

Krok 3

Pokroić truskawki na 2 połowy i położyć na waflach . Truskawki przykryć waflami lub posypać kakao.

Krok 4

Resztę zostawionej śmietany miksujemy z 2 łyżkami kakao. Powstaje czekoladowa bita śmietana :) Bita śmietana ma uzyskać czekoladowy kolor. Dodajemy do szklanki.

Krok 5

Można przyozdobić truskawką lub posypać kakao. Nie radzę zostawiać tego deseru w lodówce na więcej niż 1 godzinę. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiający deser na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej