Kruche rożki orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche rożki orzechowe

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Krok 2

Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.

Krok 3

Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Kolosowska Hansen

    Halina Kolosowska Hansen , 22.10.2017

    1szt cukru pudru ? To znaczy ile? 1

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej