
Składniki
2 szklanki
200 gramów
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
Krok 2
Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.
Krok 3
Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej