Kruche rożki orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche rożki orzechowe

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Krok 2

Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.

Krok 3

Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Kolosowska Hansen

    Halina Kolosowska Hansen , 22.10.2017

    1szt cukru pudru ? To znaczy ile? 1

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
kruszonka owocowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej