Kruche rożki orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche rożki orzechowe

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 gramów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Krok 2

Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.

Krok 3

Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Kolosowska Hansen

    Halina Kolosowska Hansen , 22.10.2017

    1szt cukru pudru ? To znaczy ile? 1

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche rożki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej