
Składniki
2 szklanki
200 gramów
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
Krok 2
Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.
Krok 3
Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























