
Składniki
1 łyżka
6 sztuk
0.5 kilograma
null
null
10 sztuk
null
1 opakowanie
0.5 litra
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
null
1 opakowanie
5 sztuk
20 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i sok z cytryny. Mieszając dosypuj mąki z proszkiem do pieczenia i sól.
Krok 2
Masę wylej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 części.
Krok 4
Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fixami.
Krok 5
Porzeczki gotuj z cukrem przez 10 minut, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schłodź.
Krok 6
Placki przełóż stężałą masą i 0.75 kremu.
Krok 7
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp wiórkami, udekoruj porzeczkami i miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej