
Składniki
0.5 szklanki
1 szczypta
20 dekagramów
5 sztuk
1 opakowanie
null
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 litra
1 opakowanie
null
10 sztuk
null
null
0.5 kilograma
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i sok z cytryny. Mieszając dosypuj mąki z proszkiem do pieczenia i sól.
Krok 2
Masę wylej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 części.
Krok 4
Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fixami.
Krok 5
Porzeczki gotuj z cukrem przez 10 minut, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schłodź.
Krok 6
Placki przełóż stężałą masą i 0.75 kremu.
Krok 7
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp wiórkami, udekoruj porzeczkami i miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej