Tort z porzeczkami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

0

0

0.5 kilograma

6 sztuk

1 szczypta

0.5 litra

1 łyżka

0.5 szklanki

5 sztuk

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

10 sztuk

0

1 opakowanie

1 opakowanie

20 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i sok z cytryny. Mieszając dosypuj mąki z proszkiem do pieczenia i sól.

Krok 2

Masę wylej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 części.

Krok 4

Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fixami.

Krok 5

Porzeczki gotuj z cukrem przez 10 minut, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schłodź.

Krok 6

Placki przełóż stężałą masą i 0.75 kremu.

Krok 7

Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp wiórkami, udekoruj porzeczkami i miętą.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej