Tort z porzeczkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

6 sztuk

0.5 kilograma

null

null

10 sztuk

null

1 opakowanie

0.5 litra

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

null

1 opakowanie

5 sztuk

20 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i sok z cytryny. Mieszając dosypuj mąki z proszkiem do pieczenia i sól.

Krok 2

Masę wylej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 części.

Krok 4

Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fixami.

Krok 5

Porzeczki gotuj z cukrem przez 10 minut, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schłodź.

Krok 6

Placki przełóż stężałą masą i 0.75 kremu.

Krok 7

Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp wiórkami, udekoruj porzeczkami i miętą.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik w sosie orzechowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej