
Składniki
1 szklanka
2 szklanki
6 sztuk
2 szklanki
0.25 szklanki
6 sztuk
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Wymieszaj z połową szklanki cukru i odstaw na noc do lodówki pod przykryciem.
Krok 2
Mango z syropem z cukru podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
Po ostudzeniu zmiksuj, dodaj sok z limonki i ponownie zmiksuj. Odstaw na godzinę przykryte.
Krok 4
Mleko zmieszaj ze śmietaną i zagotuj.
Krok 5
Po ostudzeniu dodaj do zmiksowanego mango, dorzuć resztę cukru i olejek. Wszystko razem wymieszaj i zamroź. W trakcie mrożenia mieszaj co jakiś czas.
Krok 6
Nakładaj za pomocą łyżki do lodów, posyp czipsami oraz udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej