
Składniki
15 dekagramów
15 dekagramów
2 sztuki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę dobrze ucieramy w garnku. Dodajemy cukier i żółtka, ucieramy raz jeszcze, przez około 15 minut. Tak utartą masę wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę i śmietanę, zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około dwóch centymetrów i wykładamy na lekko posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy na lekko żółty kolor. Po wyjęciu z pieca gorące ciasto pokrywamy warstwą marmolady lub konfitur i na wierzch ostrożnie wykładamy sztywno ubitą pianę. Szybko wystawiamy ciasto do pieca i w gorącym zapiekamy. Piana musi być dobrze ubita i natychmiast wystawiona do pieca. Będzie wówczas wysoka i nie opadnie. Pozostaje nam jedynie życzyć smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej