Rogaliki krucho drożdżowe z lodówki - przepis łatwy | Przepisy.pl pixel

Przepyszne rogaliki

Autor: Ola Zyszczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szklanka

1.5 sztuki

60 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

Krok 2

Zagnieść ciasto. Podzieliś na 6 kulek. Włożyć na 20 min. do lodówki.

Krok 3

Każdą kulkę rozwałkować, podzielić na 8 części, ułożyć owoce i uformować rogaliki. Piec ok. 30 min. w temperaturze 175 stopni. Polukrować. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przepyszne rogaliki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Twarożek z owocami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej