Tarta pomarańczowa z ricottą

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

65 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

2 sztuki

1 szczypta

250 gramów

90 gramów

1 szczypta

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszamy mąkę, cukier i sól, następnie wysypujemy do miski lub na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy całość nożem, aż masa zacznie przypominać okruchy. Tworzymy kopczyk, wlewamy do niego śmietanę i wbijamy jajko. Mieszamy drewnianą łyżką aż wchłonie się część mąki, potem zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ciasto może "czekać" przez ok. dwie doby).

Krok 2

Po tym czasie natłuszczamy formę do tart średnicy ok. 28 cm i podsypujemy ją kaszą manną lub bułką tartą. Wałkujemy okrągły placek o nieco większej średnicy i wykładamy nim formę, uważając, aby ciasto objęło również boki tartownicy. Przykrywamy ciasto w formie folią aluminiową, po czym obciążamy je ziarnami fasoli, aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 st. C (termoobieg), pieczemy ok. 5 minut, a następnie zmiejszamy temperaturę o 10 st. i dopiekamy przez kolejne 10 minut lub nieco dłużej - do zarumienienia.

Krok 3

Ucieramy jajko, żółtko, cukier, kilka kropel soku z cytryny oraz startą skórkę ze sparzonej pomarańczy. *Jeśli posiadamy, dodajemy likier grand marnier (warto zainwestować w grand marnier jako dodatek do ciast - nada im intensywności; zresztą, jest przepyszny, więc na pewno przyda się również poza kuchnią...). Ubijamy kremówkę na sztywno, łączymy ją z ricottą (jeśli uważamy, że masa jest za rzadka, nie dodawajmy całości bitej śmietany). Delikatnie mieszamy łyżką, w razie konieczności rozbijamy grudki, miksując chwilę mikserem. Wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto, przyozdabiamy cząstkami pomarańczy wedle upodobań i zmysłu dekoratorskiego. Pieczemy 25 minut lub dłużej w 190 st., aż masa zacznie brązowieć. Nie martwy się, jeśli wydaje nam się, że ciasto za mało stężało, dojdzie do siebie po ostygnięciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta pomarańczowa z ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej