Ołatki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ołatki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 kilogram

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jajek, mleka, mąki i soli zrób ciasto.

Krok 2

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Krok 3

Formuj łyżką okrągłe placuszki, a następnie smaż na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Krok 4

Odsącz z tłuszczu i oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ołatki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej