Składniki
800 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Obierz dwa owoce ze skóry i pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę, oliwki przekrój na pół.
Krok 2
W miseczce wymieszaj połowę oliwy, sok z limonki, kilka łyżek posiekanej kolendry, przyprawę Adobo Knorr oraz pół łyżeczki soli.
Krok 3
W powstałej marynacie zanurz osuszoną rybę. Całość wstaw na 10 minut do lodówki.
Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory, kapary, oliwki, papryczkę jalapeno oraz sok pomarańczowy. Gotuj 2–3 minuty. Do powstałego sosu dodaj pokrojone owoce, resztę marynaty i dokładnie wymieszaj. Umieść w naczyniu rybę, całość przykryj i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż ryba dojdzie w środku.
Krok 5
Rybę podawaj posypaną obficie świeżo posiekaną natką kolendry.
Dobra rada:
Ryba idealnie komponuje się z białym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz a’la Veracruz
Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto portowe. Dorsz występuje tu w towarzystwie warzyw, ale i owoców! Istotną rolę odgrywają bowiem pomarańcze, które są kropką nad „i” całego dania. Wybierz się w tę daleką podróż i podaj na obiad rybę w niecodziennym wydaniu!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy wiedzą, że z ryby da się wyczarować wspaniałe potrawy i nie zawsze muszą to być klasyczne filety podane z frytkami.
Na jaką okazję?
Dorsz à la Veracruz to danie główne, które odnajdzie się w każdej sytuacji. Wystarczy je zaprosić!
Czy wiesz, że?
Dorsza możesz zastąpić również innym rodzajem ryby np. lucjanem. To ryba ciesząca się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce często znana jest pod swą angielską nazwą Snapper. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących przede wszystkim w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów i Atlantyku.
Dla urozmaicenia:
Z czym podać tak przyrządzoną rybę? Świetnie skomponuje się z białym ryżem, tworząc danie obiadowe, które zachwyci każdego.