Dorsz a’la Veracruz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz a’la Veracruz

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Obierz dwa owoce ze skóry i pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę, oliwki przekrój na pół.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj połowę oliwy, sok z limonki, kilka łyżek posiekanej kolendry, przyprawę Adobo Knorr oraz pół łyżeczki soli.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz osuszoną rybę. Całość wstaw na 10 minut do lodówki.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory, kapary, oliwki, papryczkę jalapeno oraz sok pomarańczowy. Gotuj 2–3 minuty. Do powstałego sosu dodaj pokrojone owoce, resztę marynaty i dokładnie wymieszaj. Umieść w naczyniu rybę, całość przykryj i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż ryba dojdzie w środku.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 4

Krok 5

Rybę podawaj posypaną obficie świeżo posiekaną natką kolendry.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie komponuje się z białym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ajvar
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz a’la VeracruzDorsz a’la Veracruz

Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto portowe. Dorsz występuje tu w towarzystwie warzyw, ale i owoców! Istotną rolę odgrywają bowiem pomarańcze, które są kropką nad „i” całego dania. Wybierz się w tę daleką podróż i podaj na obiad rybę w niecodziennym wydaniu!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy wiedzą, że z ryby da się wyczarować wspaniałe potrawy i nie zawsze muszą to być klasyczne filety podane z frytkami. 

Na jaką okazję?

Dorsz à la Veracruz to danie główne, które odnajdzie się w każdej sytuacji. Wystarczy je zaprosić!

Czy wiesz, że?

Dorsza możesz zastąpić również innym rodzajem ryby np. lucjanem. To ryba ciesząca się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce często znana jest pod swą angielską nazwą Snapper. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących przede wszystkim w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów i Atlantyku.

Dla urozmaicenia:

Z czym podać tak przyrządzoną rybę? Świetnie skomponuje się z białym ryżem, tworząc danie obiadowe, które zachwyci każdego.