Dorsz a’la Veracruz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz a’la Veracruz

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Obierz dwa owoce ze skóry i pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę, oliwki przekrój na pół.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj połowę oliwy, sok z limonki, kilka łyżek posiekanej kolendry, przyprawę Adobo Knorr oraz pół łyżeczki soli.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz osuszoną rybę. Całość wstaw na 10 minut do lodówki.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory, kapary, oliwki, papryczkę jalapeno oraz sok pomarańczowy. Gotuj 2–3 minuty. Do powstałego sosu dodaj pokrojone owoce, resztę marynaty i dokładnie wymieszaj. Umieść w naczyniu rybę, całość przykryj i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż ryba dojdzie w środku.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 4

Krok 5

Rybę podawaj posypaną obficie świeżo posiekaną natką kolendry.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie komponuje się z białym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz a’la VeracruzDorsz a’la Veracruz

Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto portowe. Dorsz występuje tu w towarzystwie warzyw, ale i owoców! Istotną rolę odgrywają bowiem pomarańcze, które są kropką nad „i” całego dania. Wybierz się w tę daleką podróż i podaj na obiad rybę w niecodziennym wydaniu!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy wiedzą, że z ryby da się wyczarować wspaniałe potrawy i nie zawsze muszą to być klasyczne filety podane z frytkami. 

Na jaką okazję?

Dorsz à la Veracruz to danie główne, które odnajdzie się w każdej sytuacji. Wystarczy je zaprosić!

Czy wiesz, że?

Dorsza możesz zastąpić również innym rodzajem ryby np. lucjanem. To ryba ciesząca się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce często znana jest pod swą angielską nazwą Snapper. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących przede wszystkim w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów i Atlantyku.

Dla urozmaicenia:

Z czym podać tak przyrządzoną rybę? Świetnie skomponuje się z białym ryżem, tworząc danie obiadowe, które zachwyci każdego.