
Składniki
800 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Obierz dwa owoce ze skóry i pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę, oliwki przekrój na pół.

Krok 2
W miseczce wymieszaj połowę oliwy, sok z limonki, kilka łyżek posiekanej kolendry, przyprawę Adobo Knorr oraz pół łyżeczki soli.

Krok 3
W powstałej marynacie zanurz osuszoną rybę. Całość wstaw na 10 minut do lodówki.

Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory, kapary, oliwki, papryczkę jalapeno oraz sok pomarańczowy. Gotuj 2–3 minuty. Do powstałego sosu dodaj pokrojone owoce, resztę marynaty i dokładnie wymieszaj. Umieść w naczyniu rybę, całość przykryj i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż ryba dojdzie w środku.

Krok 5
Rybę podawaj posypaną obficie świeżo posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Ryba idealnie komponuje się z białym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz a’la Veracruz
Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto portowe. Dorsz występuje tu w towarzystwie warzyw, ale i owoców! Istotną rolę odgrywają bowiem pomarańcze, które są kropką nad „i” całego dania. Wybierz się w tę daleką podróż i podaj na obiad rybę w niecodziennym wydaniu!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy wiedzą, że z ryby da się wyczarować wspaniałe potrawy i nie zawsze muszą to być klasyczne filety podane z frytkami.
Na jaką okazję?
Dorsz à la Veracruz to danie główne, które odnajdzie się w każdej sytuacji. Wystarczy je zaprosić!
Czy wiesz, że?
Dorsza możesz zastąpić również innym rodzajem ryby np. lucjanem. To ryba ciesząca się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce często znana jest pod swą angielską nazwą Snapper. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących przede wszystkim w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów i Atlantyku.
Dla urozmaicenia:
Z czym podać tak przyrządzoną rybę? Świetnie skomponuje się z białym ryżem, tworząc danie obiadowe, które zachwyci każdego.