Kurczak sezamowo - cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak sezamowo - cytrynowy

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Krok 2

Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).

yobada

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak sezamowo - cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej