
Składniki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
4 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
150 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Krok 2
Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej