Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
3 plastry
300 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju, natrzyj startym czosnkiem i oprósz wszystkimi przyprawami.

Krok 2
Następnie mięso oprósz dokładnie mąką, skrop pozostałym olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 15 minut, aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca.

Krok 3
W tym czasie połącz sok ananasowy z Fixem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj do sosu ananasa pokrojonego w drobną kostkę i zagotuj.

Krok 5
Gdy sos się zagotuje i lekko zgęstnieje dodaj posiekaną natkę pietruszki. Chrupiące pałki z kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Sposobów na przygotowanie smacznego kurczaka jest wiele. Wśród nich warto zwrócić uwagę na propozycję podania go z sosem słodko-kwaśnym. Aby gotowa potrawa była naprawdę smaczna, konieczne jest właściwe przyrządzenie mięsa. By nadać mu intensywnego zapachu i smaku, natrzyj je oliwą z oliwek i startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz powoli, stopniowo zwiększając temperaturę. Dzięki temu jego skórka będzie chrupiąca i złocista. Udka kurczaka możesz wcześniej oprószyć niewielką ilością mąki kukurydzianej. Sprawi to, że kawałki mięsa nie będą nadmiernie wysychać w trakcie pieczenia. Oddzielnie przyrządź sos słodko-kwaśny na bazie soku z ananasa. Dodaj do niego kawałki owoców odsączone z zalewy oraz pikantne przyprawy, które będą kontrastować ze słodyczą owocu. Sprawdzi się przede wszystkim czosnek, imbir, curry i ostra papryka. Składniki gotuj razem do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec dodaj do niego świeży koperek lub natkę pietruszki. Polej nim chrupiącego kurczaka i podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na smaczne danie z drobiu.