Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 plastry

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju, natrzyj startym czosnkiem i oprósz wszystkimi przyprawami.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 1

Krok 2

Następnie mięso oprósz dokładnie mąką, skrop pozostałym olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 15 minut, aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 2

Krok 3

W tym czasie połącz sok ananasowy z Fixem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu ananasa pokrojonego w drobną kostkę i zagotuj.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 4

Krok 5

Gdy sos się zagotuje i lekko zgęstnieje dodaj posiekaną natkę pietruszki. Chrupiące pałki z kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym  Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Sposobów na przygotowanie smacznego kurczaka jest wiele. Wśród nich warto zwrócić uwagę na propozycję podania go z sosem słodko-kwaśnym. Aby gotowa potrawa była naprawdę smaczna, konieczne jest właściwe przyrządzenie mięsa. By nadać mu intensywnego zapachu i smaku, natrzyj je oliwą z oliwek i startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz powoli, stopniowo zwiększając temperaturę. Dzięki temu jego skórka będzie chrupiąca i złocista. Udka kurczaka możesz wcześniej oprószyć niewielką ilością mąki kukurydzianej. Sprawi to, że kawałki mięsa nie będą nadmiernie wysychać w trakcie pieczenia. Oddzielnie przyrządź sos słodko-kwaśny na bazie soku z ananasa. Dodaj do niego kawałki owoców odsączone z zalewy oraz pikantne przyprawy, które będą kontrastować ze słodyczą owocu. Sprawdzi się przede wszystkim czosnek, imbir, curry i ostra papryka. Składniki gotuj razem do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec dodaj do niego świeży koperek lub natkę pietruszki. Polej nim chrupiącego kurczaka i podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na smaczne danie z drobiu.