
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 sztuki
7 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
125 mililitrów
450 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę pokrój na porcje.
Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z limonki, łyżeczką mielonej chili, solą i 1 łyżką cukru, polej mięso i odstawić na noc do lodówki.
Krok 3
Kaczkę wyjmij z marynaty, osusz. Ciemne mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Tłuszcz wytopiony z kaczki wylej.
Krok 4
Dodaj kawałki piersi i piecz około 20 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz 10 minut, żeby kaczka się zarumieniła.
Krok 5
Sos mole podgrzej. Chili pokrój w paski.
Krok 6
Ananasa obierz, pokrój w plastry, posyp resztą cukru i podpiecz na grillu z obu stron.
Krok 7
Porcje kaczki podawaj z plastrami ananasa, polane sosem mole, ozdobione chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej