Kaczka z sosem mole i ananasem

- Krok 1Kaczkę pokrój na porcje.
- Krok 2Czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z limonki, łyżeczką mielonej chili, solą i 1 łyżką cukru, polej mięso i odstawić na noc do lodówki.
- Krok 3Kaczkę wyjmij z marynaty, osusz. Ciemne mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Tłuszcz wytopiony z kaczki wylej.
- Krok 4Dodaj kawałki piersi i piecz około 20 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz 10 minut, żeby kaczka się zarumieniła.
- Krok 5Sos mole podgrzej. Chili pokrój w paski.
- Krok 6Ananasa obierz, pokrój w plastry, posyp resztą cukru i podpiecz na grillu z obu stron.
- Krok 7Porcje kaczki podawaj z plastrami ananasa, polane sosem mole, ozdobione chili.
REKLAMA
REKLAMA