Kaczka z sosem mole i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z sosem mole i ananasem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

0.5 sztuki

7 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

125 mililitrów

450 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę pokrój na porcje.

Krok 2

Czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z limonki, łyżeczką mielonej chili, solą i 1 łyżką cukru, polej mięso i odstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Kaczkę wyjmij z marynaty, osusz. Ciemne mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Tłuszcz wytopiony z kaczki wylej.

Krok 4

Dodaj kawałki piersi i piecz około 20 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz 10 minut, żeby kaczka się zarumieniła.

Krok 5

Sos mole podgrzej. Chili pokrój w paski.

Krok 6

Ananasa obierz, pokrój w plastry, posyp resztą cukru i podpiecz na grillu z obu stron.

Krok 7

Porcje kaczki podawaj z plastrami ananasa, polane sosem mole, ozdobione chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z sosem mole i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej