
Składniki
1 litr
3 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj do miękkości.
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść ją w 1/2 szklanki wrzącego bulionu cały czas mieszając.
Krok 3
Rozpuszczoną żelatynę połącz z octem winnym oraz winem i pozostałym bulionem. Wlej na dno salaterki i wstaw na 2 minuty do zamrażalnika.
Krok 4
Po wyjęciu ułóż na niej ściśle obok siebie winogrona, zalej galaretą i odłóż do stężenia.
Krok 5
W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, rozłóż je na stężonej warstwie galarety.
Krok 6
Zalej pozostałą porcją i odstaw do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























