
Składniki
1 litr
3 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj do miękkości.
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść ją w 1/2 szklanki wrzącego bulionu cały czas mieszając.
Krok 3
Rozpuszczoną żelatynę połącz z octem winnym oraz winem i pozostałym bulionem. Wlej na dno salaterki i wstaw na 2 minuty do zamrażalnika.
Krok 4
Po wyjęciu ułóż na niej ściśle obok siebie winogrona, zalej galaretą i odłóż do stężenia.
Krok 5
W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, rozłóż je na stężonej warstwie galarety.
Krok 6
Zalej pozostałą porcją i odstaw do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























