Kurczak w winnej galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w winnej galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj do miękkości.

Krok 2

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść ją w 1/2 szklanki wrzącego bulionu cały czas mieszając.

Krok 3

Rozpuszczoną żelatynę połącz z octem winnym oraz winem i pozostałym bulionem. Wlej na dno salaterki i wstaw na 2 minuty do zamrażalnika.

Krok 4

Po wyjęciu ułóż na niej ściśle obok siebie winogrona, zalej galaretą i odłóż do stężenia.

Krok 5

W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, rozłóż je na stężonej warstwie galarety.

Krok 6

Zalej pozostałą porcją i odstaw do całkowitego stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej