Kurczak w winnej galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w winnej galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj do miękkości.

Krok 2

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść ją w 1/2 szklanki wrzącego bulionu cały czas mieszając.

Krok 3

Rozpuszczoną żelatynę połącz z octem winnym oraz winem i pozostałym bulionem. Wlej na dno salaterki i wstaw na 2 minuty do zamrażalnika.

Krok 4

Po wyjęciu ułóż na niej ściśle obok siebie winogrona, zalej galaretą i odłóż do stężenia.

Krok 5

W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, rozłóż je na stężonej warstwie galarety.

Krok 6

Zalej pozostałą porcją i odstaw do całkowitego stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w winnej galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej