Składniki
1 litr
3 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj do miękkości.
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść ją w 1/2 szklanki wrzącego bulionu cały czas mieszając.
Krok 3
Rozpuszczoną żelatynę połącz z octem winnym oraz winem i pozostałym bulionem. Wlej na dno salaterki i wstaw na 2 minuty do zamrażalnika.
Krok 4
Po wyjęciu ułóż na niej ściśle obok siebie winogrona, zalej galaretą i odłóż do stężenia.
Krok 5
W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, rozłóż je na stężonej warstwie galarety.
Krok 6
Zalej pozostałą porcją i odstaw do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej