Kurczak w sosie malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
467 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop piersi z kurczaka olejem, a następnie posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na kilka minut.

Krok 2

W międzyczasie umyj sałatę oraz warzywa. Pokrój je i wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie wymieszaj z sałatą i warzywami.

Krok 4

Podsmaż pierś z kurczaka na gorącej patelni, a następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na 10-20 minut.

Krok 5

Przygotuj Sos do pieczeni jasny Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego sosu pieczeniowego delikatnie dodaj maliny, po czym całość zagotuj. W razie konieczności dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie malinowymKurczak w sosie malinowym

Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z owocowym sosem jest naprawdę godne polecenia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykwintne i smaczne jest zestawienie piersi z kurczaka z malinami. Na początek przygotuj mięso: skrop je olejem i dodającą wyrazistości przyprawą uniwersalną, a potem odstaw na chwilę, by się zamarynowało. Piersi z kurczaka podsmaż na złoty kolor, a następnie upiecz w piekarniku. Przygotuj owocowy dodatek – w tym celu do gorącego jasnego sosu pieczeniowego dołącz lekko kwaskowate maliny. Jego smak podkreślisz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Jako dodatek do dania sprawdzi się prosta sałatka – pokrojoną rukolę, pomidor i ogórek wymieszaj z czosnkowo-ziołowym sosem. Potrawę uzupełni również purée z batatów podane w małej miseczce. Przed zaserwowaniem ozdób talerz malinami i sosem balsamicznym. Piersi z kurczaka z sosem to świetny sposób na udany obiad lub kolację. Mamy nadzieję, że przyrządzanie niebanalnych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.