Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Łukasz Zamorowski

    Łukasz Zamorowski , 09.06.2016

    Jarus się ucieszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gońka-Cieśla

    Marta Gońka-Cieśla , 29.05.2016

    li lp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gońka-Cieśla

    Marta Gońka-Cieśla , 29.05.2016

    nie ma go lubię jak p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sanigórski

    Roman Sanigórski , 19.05.2016

    dobre na odchudzanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.05.2016

    Justyna, wyglądają smakowicie :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Szymczyk

    Justyna Szymczyk , 01.05.2016

    Moje wyglądają tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Minimum pracy, maksimum smaku! Wypróbuj przepis na pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami, cebulą i wędzonym boczkiem z grilla. Tajemnicą tego dania jest marynata, stworzona na bazie mieszanki przypraw takich jak papryka, kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne. Dzięki niej mięso będzie soczyste i pikantne w smaku, a z wierzchu nabierze ładnego, złocistego koloru. Pamiętaj, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. W szaszłykach dobrze sprawdzi się kolorowa papryka oraz cebula, które są doskonałym dodatkiem do wędzonego boczku i kurczaka. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możesz zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewaj szaszłyki zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść. Aby wzbogacić smak szaszłyków, podawaj je z sosem jogurtowym bądź pikantnym ketchupem Hellmann’s.