Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami
łatwe
453 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.

Krok 4
Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.

Krok 5
Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami
Minimum pracy, maksimum smaku! Wypróbuj przepis na pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami, cebulą i wędzonym boczkiem z grilla. Tajemnicą tego dania jest marynata, stworzona na bazie mieszanki przypraw takich jak papryka, kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne. Dzięki niej mięso będzie soczyste i pikantne w smaku, a z wierzchu nabierze ładnego, złocistego koloru. Pamiętaj, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. W szaszłykach dobrze sprawdzi się kolorowa papryka oraz cebula, które są doskonałym dodatkiem do wędzonego boczku i kurczaka. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możesz zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewaj szaszłyki zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść. Aby wzbogacić smak szaszłyków, podawaj je z sosem jogurtowym bądź pikantnym ketchupem Hellmann’s.