Sałatka z rukwi wodnej z kurczakiem i liczi
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
250 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz sos sojowy z miodem i nasmaruj otrzymanym sosem pierś z kurczaka.
Krok 2
Włóż kurczaka do żaroodpornego naczynia i piecz przez 25 minut w 180 °C, po czym zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Umyj rukiew wodną i wyłóż ją na talerzu.
Krok 4
Czerwoną paprykę wraz z żółtą pokrój w długie cienkie paski, owoce liczi odcedź, po czym przełóż wszystko na rukiew.
Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i przełóż na sałatkę.
Krok 6
Przygotuj sos, łącząc zawartość opakowania Sos sałatkowy Knorr koperkowo-ziołowy z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, 1 łyżką musztardy. Polej sosem sałatkę.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































