Dorsz w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory i obierz ze skórki.

Krok 2

Następnie przełóż do naczynia, skrusz do nich Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr i wymieszaj.

Krok 3

Filety z dorsza włóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Zalej rybę sosem pomidorowym i posyp kaparami. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w sosie pomidorowymDorsz w sosie pomidorowym

Nie masz pomysłu na niebanalne podanie ryby? Nie chcesz by po usmażeniu była sucha, a masz dość filetów w panierce? Wypróbuj dorsza w sosie pomidorowym. To danie zachwyci cię swoją prostotą, a zarazem wykwintnością. Pyszne, delikatne mięso z dorsza w towarzystwie świeżych pomidorów czuje się na prawdę znakomicie. Możesz go podać podczas codziennego rodzinnego obiadu, jednak dorsz sprawdzi się także w roli wykwintnej kolacji dla znajomych. Co warto wiedzieć przygotowując to danie? Najważniejsze, by dorsz, którego planujesz zapiekać był świeży. Łatwo to sprawdzić. Świeże mięso jest sprężyste i lekko rumiane. Ważny jest też zapach, jeżeli jest zbyt intensywny, musimy zachować ostrożność. Co więcej, dobrze jest, gdy pomidory, którymi otulimy rybę były dojrzałe i pełne smaku. Jeżeli nie chcesz, by w czasie jedzenia przeszkadzały Ci skórki - ściągnij je. Można to łatwo zrobić, polewając pomidory wrzącą wodą. Poza sezonem – zastąp świeże pomidory tymi z puszki. Aby danie nabrało niepowtarzalnego smaku, sos pomidorowy wzbogać kaparami.