Sałatka do słoików, papryka z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka do słoików, papryka z cebulą

Autor: zbysiowa

ratingratingratingratingrating

9

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 kilogram

1 litr

1 szklanka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę dokładnie myję, i oczyszczam z nasion i białych częśći, kroję w paseczki. Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.

Krok 2

W między czasie przygotowuję zalewę, zagotowuję wodę z cukrem, dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. Gotuję od zagotowania 15 minut.

Krok 3

Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut. Jak ostygną wynoszę do spiżarni. Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka do słoików, papryka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka hawajska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka do słoików, papryka z cebuląSałatka do słoików, papryka z cebulą

Niech robienie domowych przetworów nie ogranicza się wyłącznie do korniszonów. Sałatka z papryki do słoików to kapitalna propozycja dla wszystkich miłośników kiszonek, którzy lubią eksperymentować. Brak czasu czy doświadczenia przestaną być wymówką. Receptura na sałatkę z papryki i cebuli sprowadza się do zaledwie pięciu składników, a przygotowania zajmują kwadrans. Do dzieła!

Dla kogo? Zawsze chętnie sięgałeś po marynowane warzywa w wykonaniu babci albo mamy, ale ich samodzielne przygotowanie wydawało się zbyt skomplikowanym procesem? Czas spróbować własnych sił i przyrządzić pyszną paprykę z cebulą do słoików. Szybko zostaniesz ekspertem w tej dziedzinie.

Na jaką okazję? Ten przysmak jest dobry na wszystko i pasuje do dowolnej okazji. Sałatka z papryki na zimę pomoże zachować smaki lata na dłużej. Marynowane warzywa możesz potraktować jako przekąskę na imprezy lub włączać do bardziej złożonych potraw. Kilka słoików papryki z cebulą w spiżarce to gwarancja, że do obiadu zawsze znajdzie się warzywny dodatek. Gdy czas goni, unikniesz robienia zakupów, mycia, krojenia i mieszania warzyw – wystarczy wyjąć już zrobioną sałatkę z papryki i cebuli na zimę.

Czy wiesz, że? Wygodnym sposobem pasteryzacji domowych przetworów jest umieszczenie słoików w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 120⁰C. Dla papryki z cebulą optymalny czas pasteryzacji to 15 minut.

Dla urozmaicenia: Smak papryki z cebulą do słoików na zimę można wzbogacić przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Tak przygotowane warzywa będą fantastycznym dodatkiem do sałatek jarzynowych i kanapek.