
Składniki
3 kilogramy
1 kilogram
1 litr
1 szklanka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę dokładnie myję, i oczyszczam z nasion i białych częśći, kroję w paseczki. Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.
Krok 2
W między czasie przygotowuję zalewę, zagotowuję wodę z cukrem, dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. Gotuję od zagotowania 15 minut.
Krok 3
Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut. Jak ostygną wynoszę do spiżarni. Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka do słoików, papryka z cebulą
Niech robienie domowych przetworów nie ogranicza się wyłącznie do korniszonów. Sałatka z papryki do słoików to kapitalna propozycja dla wszystkich miłośników kiszonek, którzy lubią eksperymentować. Brak czasu czy doświadczenia przestaną być wymówką. Receptura na sałatkę z papryki i cebuli sprowadza się do zaledwie pięciu składników, a przygotowania zajmują kwadrans. Do dzieła!
Dla kogo? Zawsze chętnie sięgałeś po marynowane warzywa w wykonaniu babci albo mamy, ale ich samodzielne przygotowanie wydawało się zbyt skomplikowanym procesem? Czas spróbować własnych sił i przyrządzić pyszną paprykę z cebulą do słoików. Szybko zostaniesz ekspertem w tej dziedzinie.
Na jaką okazję? Ten przysmak jest dobry na wszystko i pasuje do dowolnej okazji. Sałatka z papryki na zimę pomoże zachować smaki lata na dłużej. Marynowane warzywa możesz potraktować jako przekąskę na imprezy lub włączać do bardziej złożonych potraw. Kilka słoików papryki z cebulą w spiżarce to gwarancja, że do obiadu zawsze znajdzie się warzywny dodatek. Gdy czas goni, unikniesz robienia zakupów, mycia, krojenia i mieszania warzyw – wystarczy wyjąć już zrobioną sałatkę z papryki i cebuli na zimę.
Czy wiesz, że? Wygodnym sposobem pasteryzacji domowych przetworów jest umieszczenie słoików w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 120⁰C. Dla papryki z cebulą optymalny czas pasteryzacji to 15 minut.
Dla urozmaicenia: Smak papryki z cebulą do słoików na zimę można wzbogacić przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Tak przygotowane warzywa będą fantastycznym dodatkiem do sałatek jarzynowych i kanapek.