Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka odciskamy z wody. Pieczarki kroimy na pół (lub jeśli są duże, na ćwiartki). Jajka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 2

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie - nie za mocno, cebula powinna być miękka ale nie zrumieniona.

Krok 3

Do cebuli dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 3 minuty i mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Sosem cebulowo pomidorowym zalewamy tuńczyka, jajka i pieczarki. Następnie dodajemy szczypiorek, natkę, kosteczkę cebulową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Sałatkę wstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły na co najmniej 2-3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej