
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
20 gramów
50 gramów
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Krok 2
Pomidory pokrój w ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.

Krok 3
Mango obierz, pokrój w plastry, a potem w paski.

Krok 4
Krewetki parz chwilę we wrzącej wodzie. Pomidory, mango i sałatę wymieszaj z dresingiem, rozłóż na talerze, a na wierzch połóż krewetki. Orzeszki piniowe upraż na patelni.

Krok 5
Sałatkę posyp grzankami i orzeszkami piniowymi i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i krewetkami
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dostępne są zarówno drobne, koktajlowe, jak i duże, zwane tygrysimi. Można wybrać świeże (o lekko szarej barwie) lub mrożone (wstępnie ugotowane), o charakterystycznym różowym kolorze. Z czym je łączyć, żeby jak najlepiej dobrać wszystkie smaki? Krewetki, które mają delikatny, lekko rybny posmak, bardzo dobrze pasują do różnego rodzaju owoców, zwłaszcza egzotycznych, takich jak ananasy i mango. Wykorzystaj je do sałatki z rukolą i krewetkami, razem ze słodkimi pomidorami malinowymi oraz wyrazistym pleśniowym serem, na przykład gorgonzolą, i suszonymi pomidorami. Świetny kontrast dla tych składników będą stanowiły chrupiące orzeszki piniowe oraz grzanki. Smak całości podkreśli sos, który połączy dodatki. Do jego przyrządzenia użyj majonezu i łagodnego ketchupu, które nadadzą mu aksamitnej konsystencji. Sałatkę z rukolą i krewetkami serwuj z kawałkami pieczywa czosnkowego albo jako przystawkę, bez dodatków. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!