Sałatka z rukolą i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

20 gramów

50 gramów

2 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Sałatka z rukolą i krewetkami  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.

Sałatka z rukolą i krewetkami  - Krok 2

Krok 3

Mango obierz, pokrój w plastry, a potem w paski.

Sałatka z rukolą i krewetkami  - Krok 3

Krok 4

Krewetki parz chwilę we wrzącej wodzie. Pomidory, mango i sałatę wymieszaj z dresingiem, rozłóż na talerze, a na wierzch połóż krewetki. Orzeszki piniowe upraż na patelni.

Sałatka z rukolą i krewetkami  - Krok 4

Krok 5

Sałatkę posyp grzankami i orzeszkami piniowymi i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Sałatka z rukolą i krewetkami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i krewetkami Sałatka z rukolą i krewetkami

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dostępne są zarówno drobne, koktajlowe, jak i duże, zwane tygrysimi. Można wybrać świeże (o lekko szarej barwie)  lub mrożone (wstępnie ugotowane), o charakterystycznym różowym kolorze. Z czym je łączyć, żeby jak najlepiej dobrać wszystkie smaki? Krewetki, które mają delikatny, lekko rybny posmak, bardzo dobrze pasują do różnego rodzaju owoców, zwłaszcza egzotycznych, takich jak ananasy i mango. Wykorzystaj je do sałatki z rukolą i krewetkami, razem ze słodkimi pomidorami malinowymi oraz wyrazistym pleśniowym serem, na przykład gorgonzolą, i suszonymi pomidorami. Świetny kontrast dla tych składników będą stanowiły chrupiące orzeszki piniowe oraz grzanki. Smak całości podkreśli sos, który połączy dodatki. Do jego przyrządzenia użyj majonezu i łagodnego ketchupu, które nadadzą mu aksamitnej konsystencji. Sałatkę z rukolą i krewetkami serwuj z kawałkami pieczywa czosnkowego albo jako przystawkę, bez dodatków. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!