
Składniki
300 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
null
1 łyżka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kałamarnice rozmroź, oczyść i potnij na krążki o szerokości 0,5 cm.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z pieprzem Cayenne.
Krok 3
Olej rozgrzej do 160 stopni i wrzucaj kawałki kałamarnic obtoczone w mące. Smaż przez około 3 minuty.
Krok 4
Po wyjęciu odsącz i posól. Kałamarnice wymieszaj z rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej