Składniki
300 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
null
1 łyżka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kałamarnice rozmroź, oczyść i potnij na krążki o szerokości 0,5 cm.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z pieprzem Cayenne.
Krok 3
Olej rozgrzej do 160 stopni i wrzucaj kawałki kałamarnic obtoczone w mące. Smaż przez około 3 minuty.
Krok 4
Po wyjęciu odsącz i posól. Kałamarnice wymieszaj z rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej