Sałatka ze słodkiego batata z krewetkami
łatwe
131 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
20 sztuk
50 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz, pokrój w grube półplastry. Połącz je z częścią syropu klonowego, przyprawą Cajun Knorr, solą i dokładnie wymieszaj. Plastry słodkiego ziemniaka rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw je na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie bataty odłóż na bok do wystygnięcia.

Krok 2
Posiekaj czosnek, natkę kolendry i chili. Cebulę pokrój w piórka. Suszone pomidory pokrój w grube paski, a orzeszki ziemne upraż w piekarniku lub na patelni.

Krok 3
Wymieszaj musztardę dijon, pozostałą część syropu klonowego, ocet, czosnek, oliwę i chili. Do powstałego sosu dodaj upieczone bataty, rukolę, suszone pomidory i orzeszki ziemne. Krewetki usmaż na rozgrzanej oliwie z lewej i prawej strony, a następnie połącz z sałatką.


Dobra rada:
Sałatka z batatów idealnie komponuje się również z kawałkami smażonej ryby, np. łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze słodkiego batata z krewetkami
Zastanawiasz się, jaki posiłek sprawdziłby się zarówno w formie drugiego śniadania, jak i lunchu? Odpowiedź brzmi: sałatka ze słodkiego batata z krewetkami. Takie połączenie składników doda Ci energii na cały dzień i sprawi, że Twój brzuch nie będzie domagał się o więcej przez długi czas!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, którym znudziły się przygotowywane dotychczas posiłki. Zainspiruj się nowymi pomysłami!
Na jaką okazję?
Przepis na sałatkę ze słodkiego batata z krewetkami to ciekawa i zdrowa alternatywa dla kupnych przekąsek na co dzień. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie powinno zająć Ci dużo czasu.
Czy wiesz, że?
Bataty można spożywać w formie gotowanej, pieczonej czy grillowanej. Ze względu na swój delikatnie słodki smak nadają się również do przygotowywania deserów, np. w formie ciasta czy puddingu.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z batatów idealnie komponuje się również z kawałkami smażonej ryby.