Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

2 sztuki

5 dekagramów

1 sztuka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z kuskusem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej