
Składniki
8 łyżek
2 sztuki
5 dekagramów
1 sztuka
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej