PRZEPISY.PL

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
20
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka
  • drożdże5 dkg
  • mleko
  • cukier8 łyżek
  • słoik twardej marmolady1 szt
  • pół margaryny1 g
  • jajka2 szt
    • Krok 1

      Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    93
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie
    332
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    6
    Średnie
    506
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Średnie
    233
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe