Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

20 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

8 łyżek

1 sztuka

1 gram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej