Składniki
2 łyżki
300 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
null
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj mąkę z masłem, a następnie dodaj cukier, śmietanę i pozostałe składniki.
Krok 2
Wyrób ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 3
Ciasto cienko rozwałkuj i małą szklaneczką wykrój nieduże kółeczka.
Krok 4
Piecz w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu na środku każdego ciastka połóż pół łyżeczki dżemu, a wierzch polej polewą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej