Lody Waniliowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lody Waniliowe

Autor: Patiszonek666

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

125 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.

Krok 2

Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

Krok 3

Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej