Lody Waniliowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody Waniliowe

Autor: Patiszonek666

ratingratingratingratingrating

6

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

125 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.

Krok 2

Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

Krok 3

Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej