Lody Waniliowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody Waniliowe

Autor: Patiszonek666

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

125 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.

Krok 2

Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

Krok 3

Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody Waniliowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej