
Składniki
30 dekagramów
0.66 szklanki
3 łyżki
5 dekagramów
20 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój suszone śliwki w paski.

Krok 2
Połącz śliwki i powidła z winem i duś kilka minut.

Krok 3
Dodaj wodę, sos Knorr i duś jeszcze chwilę, do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Krok 4
Po wystudzeniu wymieszaj z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy podawaj do mięs, jaj, ryb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos śliwkowy z powideł
Szukasz uzupełnienia do jednego z dań zawierających mięso pieczone albo duszone? Sos śliwkowy będzie smacznym rozwiązaniem. Do jego przygotowania wykorzystaj słodkie, popularne w sezonie jesiennym, śliwki. Sprawdzą się niemal z każdym rodzajem mięsa, zarówno w połączeniu z gęsią, indykiem, jak i wołowiną, wieprzowiną czy baraniną. Dobrym rozwiązaniem jest także podanie kaczki w sosie śliwkowym z dodatkiem całych owoców. Poza śliwkami do przygotowania sosu potrzebne Ci będą powidła, wytrawne czerwone wino, starty chrzan (najlepiej świeży, jednak ten ze słoika będzie równie dobry), ciemny sos do pieczeni oraz majonez. Śliwki, wraz z powidłami oraz dodatkiem wina, duś kilka minut w garnku, następnie dodaj wodę i sos – poczekaj aż zgęstnieje. Gdy całość wystygnie, wymieszaj składniki z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy serwuj na zimno bądź ciepło, w obu przypadkach będzie równie smaczny. Dobrze sprawdzi się jako marynata do mięs grillowanych, a nawet do posmarowania kawałka pełnoziarnistego, chrupiącego pieczywa.