Sos śliwkowy z powideł śliwkowych - do mięsa | Przepisy.pl pixel

Sos śliwkowy z powideł

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

0.66 szklanki

3 łyżki

5 dekagramów

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój suszone śliwki w paski.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 1

Krok 2

Połącz śliwki i powidła z winem i duś kilka minut.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, sos Knorr i duś jeszcze chwilę, do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 3

Krok 4

Po wystudzeniu wymieszaj z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy podawaj do mięs, jaj, ryb.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos chrzanowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śliwkowy z powidełSos śliwkowy z powideł

Szukasz uzupełnienia do jednego z dań zawierających mięso pieczone albo duszone? Sos śliwkowy będzie smacznym rozwiązaniem. Do jego przygotowania wykorzystaj słodkie, popularne w sezonie jesiennym, śliwki. Sprawdzą się niemal z każdym rodzajem mięsa, zarówno w połączeniu z gęsią, indykiem, jak i wołowiną, wieprzowiną czy baraniną. Dobrym rozwiązaniem jest także podanie kaczki w sosie śliwkowym z dodatkiem całych owoców. Poza śliwkami do przygotowania sosu potrzebne Ci będą powidła, wytrawne czerwone wino, starty chrzan (najlepiej świeży, jednak ten ze słoika będzie równie dobry), ciemny sos do pieczeni oraz majonez. Śliwki, wraz z powidłami oraz dodatkiem wina, duś kilka minut w garnku, następnie dodaj wodę i sos – poczekaj aż zgęstnieje. Gdy całość wystygnie, wymieszaj składniki z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy serwuj na zimno bądź ciepło, w obu przypadkach będzie równie smaczny. Dobrze sprawdzi się jako marynata do mięs grillowanych, a nawet do posmarowania kawałka pełnoziarnistego, chrupiącego pieczywa.