Sos śliwkowy z powideł śliwkowych - do mięsa | Przepisy.pl pixel

Sos śliwkowy z powideł

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

0.66 szklanki

3 łyżki

5 dekagramów

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój suszone śliwki w paski.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 1

Krok 2

Połącz śliwki i powidła z winem i duś kilka minut.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, sos Knorr i duś jeszcze chwilę, do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 3

Krok 4

Po wystudzeniu wymieszaj z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy podawaj do mięs, jaj, ryb.

Sos śliwkowy z powideł - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śliwkowy z powideł - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śliwkowy z powidełSos śliwkowy z powideł

Szukasz uzupełnienia do jednego z dań zawierających mięso pieczone albo duszone? Sos śliwkowy będzie smacznym rozwiązaniem. Do jego przygotowania wykorzystaj słodkie, popularne w sezonie jesiennym, śliwki. Sprawdzą się niemal z każdym rodzajem mięsa, zarówno w połączeniu z gęsią, indykiem, jak i wołowiną, wieprzowiną czy baraniną. Dobrym rozwiązaniem jest także podanie kaczki w sosie śliwkowym z dodatkiem całych owoców. Poza śliwkami do przygotowania sosu potrzebne Ci będą powidła, wytrawne czerwone wino, starty chrzan (najlepiej świeży, jednak ten ze słoika będzie równie dobry), ciemny sos do pieczeni oraz majonez. Śliwki, wraz z powidłami oraz dodatkiem wina, duś kilka minut w garnku, następnie dodaj wodę i sos – poczekaj aż zgęstnieje. Gdy całość wystygnie, wymieszaj składniki z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy serwuj na zimno bądź ciepło, w obu przypadkach będzie równie smaczny. Dobrze sprawdzi się jako marynata do mięs grillowanych, a nawet do posmarowania kawałka pełnoziarnistego, chrupiącego pieczywa.