Guacamole z grillowanymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Guacamole z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia.

Krok 2

Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopniach przez 25 minut. W między czasie lekko je przemieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny. Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż Miąższ rozgnieć i dopraw przyprawą grubo mieloną oraz sokiem z cytryny. Grillowane warzywa podawaj z guacamole.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie posyp dodatkowo prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Guacamole z grillowanymi warzywamiGuacamole z grillowanymi warzywami

Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.

Dla kogo?

Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.

Na jaką okazję?

Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu!

Czy wiesz, że?

Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy.