Guacamole z grillowanymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Guacamole z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Buraki, ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, przypominające kształtem grubsze frytki. Wszystkie rozłóż na blaszce do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Ustaw piekarnik na 200°C. Wszystkie warzywa lekko wymieszaj tak, by dokładnie je otoczyć tłuszczem z przyprawami.

Krok 2

Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, dopóki nie staną się rumiane. W międzyczasie postaraj się je delikatnie przemieszać, dzięki czemu nie przykleją się do dna blaszki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia. Gdy warzywa będą znajdować się w piekarniku, przygotuj guacamole.

Krok 3

Do miseczki wyciśnij cytrynę. Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ dokładnie rozgnieć, a na koniec dopraw przyprawą grubo mieloną Knorr oraz sokiem z cytryny. Gotowe guacamole przełóż do miseczki, ustaw na środku dużego, płaskiego talerza i otocz świeżo upieczonymi frytkami z buraka, słodkich ziemniaczków oraz pietruszki. Grillowane warzywa podawaj, póki są gorące. Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować prażonymi ziarnami sezamu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast korzenia pietruszki do przygotowania kolorowych frytek możesz również użyć innych warzyw korzeniowych jak np. selera, marchwi czy kalarepy. Świetnie się sprawdzają również panierowane w bułce tartej frytki z cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Guacamole z grillowanymi warzywamiGuacamole z grillowanymi warzywami

Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.

Dla kogo?

Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.

Na jaką okazję?

Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu, po którą na pewno sięgną zarówno dorośli jak i młodsi uczestnicy zabawy.

Czy wiesz, że?

Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy. Smacznego!