Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
400 gramów
400 gramów
300 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa. Buraki, ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, przypominające kształtem grubsze frytki. Wszystkie rozłóż na blaszce do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Ustaw piekarnik na 200°C. Wszystkie warzywa lekko wymieszaj tak, by dokładnie je otoczyć tłuszczem z przyprawami.
Krok 2
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, dopóki nie staną się rumiane. W międzyczasie postaraj się je delikatnie przemieszać, dzięki czemu nie przykleją się do dna blaszki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia. Gdy warzywa będą znajdować się w piekarniku, przygotuj guacamole.
Krok 3
Do miseczki wyciśnij cytrynę. Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ dokładnie rozgnieć, a na koniec dopraw przyprawą grubo mieloną Knorr oraz sokiem z cytryny. Gotowe guacamole przełóż do miseczki, ustaw na środku dużego, płaskiego talerza i otocz świeżo upieczonymi frytkami z buraka, słodkich ziemniaczków oraz pietruszki. Grillowane warzywa podawaj, póki są gorące. Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować prażonymi ziarnami sezamu.
Dobra rada:
Zamiast korzenia pietruszki do przygotowania kolorowych frytek możesz również użyć innych warzyw korzeniowych jak np. selera, marchwi czy kalarepy. Świetnie się sprawdzają również panierowane w bułce tartej frytki z cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Guacamole z grillowanymi warzywami
Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.
Dla kogo?
Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.
Na jaką okazję?
Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu, po którą na pewno sięgną zarówno dorośli jak i młodsi uczestnicy zabawy.
Czy wiesz, że?
Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy. Smacznego!