Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
400 gramów
400 gramów
300 gramów
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia
Krok 2
Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopniach przez 25 minut. W między czasie lekko je przemieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Wyciśnij sok z cytryny. Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż Miąższ rozgnieć i dopraw przyprawą Adobo Knorr oraz sokiem z cytryny. Grillowane warzywa podawaj z guacamole.
Dobra rada:
Danie posyp dodatkowo prażonym sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Guacamole z grillowanymi warzywami
Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.
Dla kogo?
Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.
Na jaką okazję?
Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu!
Czy wiesz, że?
Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy.