Guacamole z grillowanymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Guacamole z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Buraki, ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, przypominające kształtem grubsze frytki. Wszystkie rozłóż na blaszce do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Ustaw piekarnik na 200°C. Wszystkie warzywa lekko wymieszaj tak, by dokładnie je otoczyć tłuszczem z przyprawami.

Krok 2

Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, dopóki nie staną się rumiane. W międzyczasie postaraj się je delikatnie przemieszać, dzięki czemu nie przykleją się do dna blaszki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia. Gdy warzywa będą znajdować się w piekarniku, przygotuj guacamole.

Krok 3

Do miseczki wyciśnij cytrynę. Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ dokładnie rozgnieć, a na koniec dopraw przyprawą grubo mieloną Knorr oraz sokiem z cytryny. Gotowe guacamole przełóż do miseczki, ustaw na środku dużego, płaskiego talerza i otocz świeżo upieczonymi frytkami z buraka, słodkich ziemniaczków oraz pietruszki. Grillowane warzywa podawaj, póki są gorące. Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować prażonymi ziarnami sezamu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast korzenia pietruszki do przygotowania kolorowych frytek możesz również użyć innych warzyw korzeniowych jak np. selera, marchwi czy kalarepy. Świetnie się sprawdzają również panierowane w bułce tartej frytki z cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Guacamole z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Guacamole z grillowanymi warzywamiGuacamole z grillowanymi warzywami

Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.

Dla kogo?

Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.

Na jaką okazję?

Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu, po którą na pewno sięgną zarówno dorośli jak i młodsi uczestnicy zabawy.

Czy wiesz, że?

Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy. Smacznego!