Grissini gryczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grissini gryczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz obie mąki. Dodaj suszone drożdże oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Dodaj 250 ml letniej wody, oliwę i połącz ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 45 minut.

Krok 3

Po tym czasie ponownie ugnieć ciasto i roluj grossini. Układaj na pergaminie pieczeniowym .

Krok 4

Spryskaj grissini wodą, posyp sezamem i piecz w 180 stopniach przez 15-18 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dipem awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grissini gryczaneGrissini gryczane

Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny klasyk kuchni włoskiej, który jest uwielbiany przez smakoszy w najróżniejszych zakątkach świata. Prostą recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów – poniżej przedstawiamy przepis na grissini gryczane.

Dla kogo?

Fani chrupania będą z przyjemnością sięgać po grissini gryczane w oczekiwaniu na danie główne, podczas imprezy albo w trakcie filmowego seansu. Przekąska uniwersalna!

Na jaką okazję?

To kapitalna propozycja, gdy organizujecie duże przyjęcie. Zrolowanie paluszków nie jest pracochłonnym zadaniem, a w piekarniku zmieści się co najmniej kilkanaście sztuk. Czas pieczenia gryczanych grissini wykorzystacie na przyrządzenie reszty smakołyków lub udekorowanie stołu.

Czy wiesz, że?

Jak sama nazwa wskazuje, mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki. Roślina jest uwielbiana przez rolników, ponieważ szybko dojrzewa, dając plony na zakwaszonych, mało urodzajnych glebach.

Dla urozmaicenia:

Sezam to nie wszystko. Do posypania grissini polecamy również czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi i mak.