
Składniki
150 gramów
150 gramów
4 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
4 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz obie mąki. Dodaj suszone drożdże oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Dodaj 250 ml letniej wody, oliwę i połącz ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 45 minut.
Krok 3
Po tym czasie ponownie ugnieć ciasto i roluj grossini. Układaj na pergaminie pieczeniowym .
Krok 4
Spryskaj grissini wodą, posyp sezamem i piecz w 180 stopniach przez 15-18 minut.

Dobra rada:
Podawaj z dipem awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grissini gryczane
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny klasyk kuchni włoskiej, który jest uwielbiany przez smakoszy w najróżniejszych zakątkach świata. Prostą recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów – poniżej przedstawiamy przepis na grissini gryczane.
Dla kogo?
Fani chrupania będą z przyjemnością sięgać po grissini gryczane w oczekiwaniu na danie główne, podczas imprezy albo w trakcie filmowego seansu. Przekąska uniwersalna!
Na jaką okazję?
To kapitalna propozycja, gdy organizujecie duże przyjęcie. Zrolowanie paluszków nie jest pracochłonnym zadaniem, a w piekarniku zmieści się co najmniej kilkanaście sztuk. Czas pieczenia gryczanych grissini wykorzystacie na przyrządzenie reszty smakołyków lub udekorowanie stołu.
Czy wiesz, że?
Jak sama nazwa wskazuje, mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki. Roślina jest uwielbiana przez rolników, ponieważ szybko dojrzewa, dając plony na zakwaszonych, mało urodzajnych glebach.
Dla urozmaicenia:
Sezam to nie wszystko. Do posypania grissini polecamy również czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi i mak.