Grissini gryczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grissini gryczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz obie mąki. Dodaj suszone drożdże oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Dodaj 250 ml letniej wody, oliwę i połącz ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 45 minut.

Krok 3

Po tym czasie ponownie ugnieć ciasto i roluj grossini. Układaj na pergaminie pieczeniowym .

Krok 4

Spryskaj grissini wodą, posyp sezamem i piecz w 180 stopniach przez 15-18 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dipem awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini gryczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grissini gryczaneGrissini gryczane

Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny klasyk kuchni włoskiej, który jest uwielbiany przez smakoszy w najróżniejszych zakątkach świata. Prostą recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów – poniżej przedstawiamy przepis na grissini gryczane.

Dla kogo?

Fani chrupania będą z przyjemnością sięgać po grissini gryczane w oczekiwaniu na danie główne, podczas imprezy albo w trakcie filmowego seansu. Przekąska uniwersalna!

Na jaką okazję?

To kapitalna propozycja, gdy organizujecie duże przyjęcie. Zrolowanie paluszków nie jest pracochłonnym zadaniem, a w piekarniku zmieści się co najmniej kilkanaście sztuk. Czas pieczenia gryczanych grissini wykorzystacie na przyrządzenie reszty smakołyków lub udekorowanie stołu.

Czy wiesz, że?

Jak sama nazwa wskazuje, mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki. Roślina jest uwielbiana przez rolników, ponieważ szybko dojrzewa, dając plony na zakwaszonych, mało urodzajnych glebach.

Dla urozmaicenia:

Sezam to nie wszystko. Do posypania grissini polecamy również czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi i mak.