Wytrawne muffiny ziemniaczane - muffinki: przepis | Przepisy.pl pixel

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
274 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i przetrzyj przez praskę.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do lekko ciepłych ziemniaków dodaj żółtka, musztardę i przyprawy.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na pianę i połącz wszystko razem.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelej do foremek na mufinki i piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut. Aby mufinki nabrały złotej barwy zwiększ temperaturę do 190 stopni na ostanie 5 minut.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj szczyptę rozmarynu Knorr oraz natkę. Gotowe mufinki skrop masłem ziołowym.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Piechaczek

    Agata Piechaczek , 03.04.2021

    Bardzo fajna alternatywa zamiast zwykłych ziemniaków . Ja nie dałem rozmarynu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa stanisz

    ewa stanisz , 07.07.2019

    pyszne fajnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mufinki ziemniaczane z rozmarynemMufinki ziemniaczane z rozmarynem

Muffinki zazwyczaj spożywamy na słodko, ale coraz częściej spotkać możemy także ich wytrawne odmiany: a la pizza, z bekonem, jajeczne… A czy próbowałeś już muffinek ziemniaczanych z dodatkiem rozmarynu? Jeśli nie, to teraz masz taką okazję!

Dla kogo?

Dla dorosłych, którzy w ciągłym pośpiechu nie mają czasu na smaczny posiłek.

Na jaką okazję?

Ziemniaczane muffinki sprawdzą się świetnie w roli przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi. Zarówno w małym, jak i większym gronie odnajdą się bez problemu!

Czy wiesz, że?

Rozmaryn można zamrozić (najlepiej całymi gałązkami). Należy pamiętać jednak o tym, że zamrożone zioła mają bardziej intensywny smak niż te świeże!

Dla urozmaicenia:

Jeśli masło to dla Ciebie za mało, do tak przygotowanych muffinek możesz dodać także własny farsz. Ten warzywny, z dodatkiem jogurtu, będzie w sam raz.