Wytrawne muffiny ziemniaczane - muffinki: przepis | Przepisy.pl pixel

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i przetrzyj przez praskę.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do lekko ciepłych ziemniaków dodaj żółtka, musztardę i przyprawy.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na pianę i połącz wszystko razem.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelej do foremek na mufinki i piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut. Aby mufinki nabrały złotej barwy zwiększ temperaturę do 190 stopni na ostanie 5 minut.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj szczyptę rozmarynu Knorr oraz natkę. Gotowe mufinki skrop masłem ziołowym.

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Piechaczek

    Agata Piechaczek , 03.04.2021

    Bardzo fajna alternatywa zamiast zwykłych ziemniaków . Ja nie dałem rozmarynu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa stanisz

    ewa stanisz , 07.07.2019

    pyszne fajnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mufinki ziemniaczane z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mufinki ziemniaczane z rozmarynemMufinki ziemniaczane z rozmarynem

Muffinki zazwyczaj spożywamy na słodko, ale coraz częściej spotkać możemy także ich wytrawne odmiany: a la pizza, z bekonem, jajeczne… A czy próbowałeś już muffinek ziemniaczanych z dodatkiem rozmarynu? Jeśli nie, to teraz masz taką okazję!

Dla kogo?

Dla dorosłych, którzy w ciągłym pośpiechu nie mają czasu na smaczny posiłek.

Na jaką okazję?

Ziemniaczane muffinki sprawdzą się świetnie w roli przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi. Zarówno w małym, jak i większym gronie odnajdą się bez problemu!

Czy wiesz, że?

Rozmaryn można zamrozić (najlepiej całymi gałązkami). Należy pamiętać jednak o tym, że zamrożone zioła mają bardziej intensywny smak niż te świeże!

Dla urozmaicenia:

Jeśli masło to dla Ciebie za mało, do tak przygotowanych muffinek możesz dodać także własny farsz. Ten warzywny, z dodatkiem jogurtu, będzie w sam raz.