Cytrynowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowiec

Autor: cichoola

ratingratingratingratingrating

6

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijamy białka na piane. Gdy będzie sztywna, dodajemy na przemian żółtko i trochę cukru, aż do wykorzystania wszystkich składników - oczywiście ciągle miksując:).

Krok 2

Do szklanki mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy (nigdy nie dodajemy go bezpośrednio). Przesiewając mąkę przez sitko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Formę wykładam papierem do pieczenia( ja użyłam tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 20 min , później zmniejszyć temperaturę do 160 i dopiec jeszcze 10 minut. Wystudzić, przeciąż wzdłóż na połowę.

Krok 3

Budynie ugotować w 1/2 l wody. Do jeszcze gorącej masy dodać suchą galaretkę i sok z wyciśniętej cytryny. Można też dodać startą skórkę cytrynową. Do wystudzonej masy dodać masło i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

konsystencji. Wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu. Na krem nałożyć ubitą kremówkę. Przykryć drugą warstwą biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Puszyste placki z jabłkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej