
Składniki
1 szklanka
3 szklanki
1 sztuka
6 sztuk
2 opakowania
250 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubijamy białka na piane. Gdy będzie sztywna, dodajemy na przemian żółtko i trochę cukru, aż do wykorzystania wszystkich składników - oczywiście ciągle miksując:).
Krok 2
Do szklanki mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy (nigdy nie dodajemy go bezpośrednio). Przesiewając mąkę przez sitko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Formę wykładam papierem do pieczenia( ja użyłam tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 20 min , później zmniejszyć temperaturę do 160 i dopiec jeszcze 10 minut. Wystudzić, przeciąż wzdłóż na połowę.
Krok 3
Budynie ugotować w 1/2 l wody. Do jeszcze gorącej masy dodać suchą galaretkę i sok z wyciśniętej cytryny. Można też dodać startą skórkę cytrynową. Do wystudzonej masy dodać masło i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
konsystencji. Wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu. Na krem nałożyć ubitą kremówkę. Przykryć drugą warstwą biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej