Cytrynowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowiec

Autor: cichoola

ratingratingratingratingrating

6

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

2 opakowania

250 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijamy białka na piane. Gdy będzie sztywna, dodajemy na przemian żółtko i trochę cukru, aż do wykorzystania wszystkich składników - oczywiście ciągle miksując:).

Krok 2

Do szklanki mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy (nigdy nie dodajemy go bezpośrednio). Przesiewając mąkę przez sitko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Formę wykładam papierem do pieczenia( ja użyłam tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 20 min , później zmniejszyć temperaturę do 160 i dopiec jeszcze 10 minut. Wystudzić, przeciąż wzdłóż na połowę.

Krok 3

Budynie ugotować w 1/2 l wody. Do jeszcze gorącej masy dodać suchą galaretkę i sok z wyciśniętej cytryny. Można też dodać startą skórkę cytrynową. Do wystudzonej masy dodać masło i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

konsystencji. Wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu. Na krem nałożyć ubitą kremówkę. Przykryć drugą warstwą biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dżem z cukinii
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej