
Składniki
null
null
3 sztuki
200 gramów
600 gramów
null
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka zmiksuj razem z mlekiem, mąką i szczyptą soli, ciasto powinno mieć gęstość ciasta na racuchy, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki.
Krok 2
Truskawki oczyść, umyj i osusz, potnij w plasterki.
Krok 3
Wymieszaj z ciastem i kładź łyżką małe placuszki na rozgrzany tłuszcz.
Krok 4
Smaż na złoty kolor z obu stron. Oprósz cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej