Ciasto cytrynowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

279

668 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

190 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

syrop:

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.

Ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.

Ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.

Ciasto cytrynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lukier cytrynowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Pora na cytrusowy zawrót głowy!

Dla kogo?

Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w Waszych kucharskich notesach i segregatorach.

Na jaką okazję?

Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta cytrynowa alternatywa będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka.

Czy wiesz, że?

Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki.

Dla urozmaicenia:

Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków.