
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
190 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
50 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
syrop:
1 szklanka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Krok 2
Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.

Krok 3
Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.

Krok 4
Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.


Dobra rada:
Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto cytrynowe
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Twoje podniebienie poczuje się naprawdę rozpieszczone. Z przepisem na ciasto cytrynowe przekonasz się, że zrobienie puszystego specjału nie musi zajmować wielu długich godzin. Pora na cytrusowy zawrót głowy!
Dla kogo?
Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w waszych kucharskich notesach i segregatorach. W końcu nie zawsze trzeba opierać smak deseru na bitej śmietanie czy maślanych kremach. Sprawdzone ciasto cytrynowe to recepta na kulinarny sukces.
Na jaką okazję?
Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta alternatywa w postaci wilgotnego ciasta cytrynowego będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka. Pamiętajcie, że podczas obchodów uroczystych okazji, w wielu domach menu wygląda podobnie. Cytrynowym ciastem bardzo pozytywnie zaskoczycie wszystkich swoich gości.
Czy wiesz, że?
Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki. Takie kombinacje bardzo cenimy, ponieważ bez nich nie powstałby przepis na ciasto cytrynowe.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków. To bardzo przydatna informacja, gdy planujesz większe przyjęcie, a ciasto cytrynowe ma być jedną z kilku propozycji słodkiego poczęstunku.