Składniki
3 sztuki
2 sztuki
190 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
50 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
syrop:
1 szklanka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.
Krok 2
Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.
Krok 3
Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.
Krok 4
Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.
Dobra rada:
Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto cytrynowe
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Pora na cytrusowy zawrót głowy!
Dla kogo?
Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w Waszych kucharskich notesach i segregatorach.
Na jaką okazję?
Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta cytrynowa alternatywa będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka.
Czy wiesz, że?
Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków.