Ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

276

638 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

340 gramów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, z owocu wycisnąć sok.

Krok 2

Zmieszać skórkę z sokiem.

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę.

Krok 4

Następnie dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.

Krok 5

Dodać sok ze skórką z cytryny i drugą szklanką mąki.

Krok 6

Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Krok 7

Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30 x 10 cm), posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 8

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

1

Opinie o przepisie

  • Apolonia Bąk

    Apolonia Bąk

    Ciasto jest łatwe, nawet bez polewy, bez posypywania i owoców, jest pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Chcesz nieco odmienić popularną biszkoptową babkę? Przygotuj ją z sokiem oraz skórką z cytryny. Będzie wciąż bardzo delikatna, ale zyska świeżą cytrusową nutę. Do upieczenia ciasta będą Ci potrzebne kostka do pieczenia, jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia oraz cytryna. Wszystkie składniki należy utrzeć razem, a na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Ciasto cytrynowe piecz w podłużnej foremce. Nasmaruj ją margaryną i oprósz bułką tartą. Dzięki temu łatwiej CI będzie potem wyjąć ciasto. Polej je po ostudzeniu lukrem cytrynowym lub pomarańczowym. Możesz też posypać swój wypiek cukrem pudrem. Do dekoracji wykorzystaj skórkę z pomarańczy, posiekane pistacje lub kandyzowane plastry cytryny. Ciasto serwuj jako słodką przekąskę. Będzie dobrze współgrać z bitą śmietaną, konfiturami czy twarożkiem. Podawaj je też ze świeżymi owocami. Sprawdzą się zwłaszcza pomarańcze, kiwi lub truskawki. Masz ochotę na wypiek o wspaniałym smaku i zapachu cytrynowym? Przygotuj go na podstawie podanego tu przepisu!