Puszyste ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto cytrynowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

285

670 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3803 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

190 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

syrop:

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.

Ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.

Ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.

Ciasto cytrynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Pora na cytrusowy zawrót głowy!

Dla kogo?

Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w Waszych kucharskich notesach i segregatorach.

Na jaką okazję?

Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta cytrynowa alternatywa będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka.

Czy wiesz, że?

Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki.

Dla urozmaicenia:

Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków.