Puszyste ciasto cytrynowe - przepis na cytrynowiec | Przepisy.pl pixel

Ciasto cytrynowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

308

822 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3877 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

190 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

syrop:

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.

Ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.

Ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.

Ciasto cytrynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.

2

Opinie o przepisie

  • ziuta7777

    ziuta7777 , 20.11.2020

    Witam, czy mogę prosić o przepis na ciasto cytrynowe, który do tej pory był pod tym adresem?? Miałam zapisyny tylko link, a tu jakieś zmiany widzę..

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Twoje podniebienie poczuje się naprawdę rozpieszczone. Z przepisem na ciasto cytrynowe przekonasz się, że zrobienie puszystego specjału nie musi zajmować wielu długich godzin. Pora na cytrusowy zawrót głowy!

Dla kogo?

Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w waszych kucharskich notesach i segregatorach. W końcu nie zawsze trzeba opierać smak deseru na bitej śmietanie czy maślanych kremach. Sprawdzone ciasto cytrynowe to recepta na kulinarny sukces.

Na jaką okazję?

Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta alternatywa w postaci wilgotnego ciasta cytrynowego będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka. Pamiętajcie, że podczas obchodów uroczystych okazji, w wielu domach menu wygląda podobnie. Cytrynowym ciastem bardzo pozytywnie zaskoczycie wszystkich swoich gości.

Czy wiesz, że?

Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki. Takie kombinacje bardzo cenimy, ponieważ bez nich nie powstałby przepis na ciasto cytrynowe.

Dla urozmaicenia:

Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków. To bardzo przydatna informacja, gdy planujesz większe przyjęcie, a ciasto cytrynowe ma być jedną z kilku propozycji słodkiego poczęstunku.