
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
0.75 szklanki
2 opakowania
1 szklanka
5 łyżek
posypka:
1 łyżka
6 łyżek
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ucieramy z cukrem.

Krok 2
Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Krok 3
Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Krok 5
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Krok 6
Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik kokosowy
Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.
Dla kogo?
Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.
Na jaką okazję?
Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.
Czy wiesz, że?
Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.
Dla urozmaicenia:
Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.