
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
0.75 szklanki
2 opakowania
1 szklanka
5 łyżek
posypka:
1 łyżka
6 łyżek
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ucieramy z cukrem.

Krok 2
Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Krok 3
Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Krok 5
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Krok 6
Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik kokosowy
Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.
Dla kogo?
Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.
Na jaką okazję?
Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.
Czy wiesz, że?
Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.
Dla urozmaicenia:
Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.