Sernik kokosowy

- Krok 1Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Formujemy równy spód i kilka minut chłodzimy w lodówce.
- Krok 2Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miksera przekładamy wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady). Miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
- Krok 3Tortownicę z ciastem wstawiamy do brytfanny napełnionej do połowy wodą i pieczemy w temperaturze 160-165 °C przez około 50-60 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Wystudzony sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
- Krok 4Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli i dodajemy olej. Wystudzoną czekoladą polewamy sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik kokosowy z polewą czekoladową to puszysty wypiek, który łączy w sobie smak słodkiego sera z egzotyczną nutą. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak finalny efekt w pełni wynagradza wysiłek włożony w pieczenie. Na spód przygotowany z kakaowych markiz i wiórków kokosowych wylej masę serową. Utrzyj dokładnie wszystkie składniki – pamiętając, że powinny mieć temperaturę pokojową. Wybierz tłusty twaróg, co najmniej dwukrotnie zmielony, dodaj pozostałe składniki, w tym gęste mleczko kokosowe, a na koniec wymieszaj wszystko z roztopioną (ale nie gorącą) białą czekoladą i upiecz w kąpieli wodnej. Ta technika polega na włożeniu tortownicy do blaszki napełnionej wodą i sprawia, że sernik nie opada, nie pęka i pozostaje delikatny. Możesz obłożyć formę folią aluminiową, jeśli obawiasz się, że przecieknie. Gotowy sernik przestudź i polej gęstą czekoladą, najlepiej gorzką lub deserową, by zrównoważyć słodki smak kokosowego sernika. Podawaj udekorowany listkami mięty. Życzymy samych udanych wypieków.