Sernik kokosowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

226

992 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2528 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

100 gramów

masa serowa:

800 gramów

200 mililitrów

100 gramów

80 gramów

150 gramów

150 gramów

400 mililitrów

4 sztuki

wierzch sernika:

50 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Formujemy równy spód i kilka minut chłodzimy w lodówce.

Sernik kokosowy - Krok 1

Krok 2

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miksera przekładamy wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady). Miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Sernik kokosowy - Krok 2

Krok 3

Tortownicę z ciastem wstawiamy do brytfanny napełnionej do połowy wodą i pieczemy w temperaturze 160-165 °C przez około 50-60 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Wystudzony sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Sernik kokosowy - Krok 3

Krok 4

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli i dodajemy olej. Wystudzoną czekoladą polewamy sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik kokosowy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Anna Ewertowska

    Anna Ewertowska

    Smietana kremowka to moze byc z kartonika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    Bardzo dobry szybko się go robi ja piekła normalne bez kąpieli wodnej. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik kokosowySernik kokosowy

Sernik kokosowy z polewą czekoladową to puszysty wypiek, który łączy w sobie smak słodkiego sera z egzotyczną nutą. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak finalny efekt w pełni wynagradza wysiłek włożony w pieczenie. Na spód przygotowany z kakaowych markiz i wiórków kokosowych wylej masę serową. Utrzyj dokładnie wszystkie składniki – pamiętając, że powinny mieć temperaturę pokojową. Wybierz tłusty twaróg, co najmniej dwukrotnie zmielony, dodaj pozostałe składniki, w tym gęste mleczko kokosowe, a na koniec wymieszaj wszystko z roztopioną (ale nie gorącą) białą czekoladą i upiecz w kąpieli wodnej. Ta technika polega na włożeniu tortownicy do blaszki napełnionej wodą i sprawia, że sernik nie opada, nie pęka i pozostaje delikatny. Możesz obłożyć formę folią aluminiową, jeśli obawiasz się, że przecieknie. Gotowy sernik przestudź i polej gęstą czekoladą, najlepiej gorzką lub deserową, by zrównoważyć słodki smak kokosowego sernika. Podawaj udekorowany listkami mięty. Życzymy samych udanych wypieków.