Sernik kokosowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik kokosowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

236

1208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2648 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

0.75 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

posypka:

1 łyżka

6 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem.

Sernik kokosowy - Krok 1

Krok 2

Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Sernik kokosowy - Krok 2

Krok 3

Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Sernik kokosowy - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Sernik kokosowy - Krok 4

Krok 5

Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Sernik kokosowy - Krok 5

Krok 6

Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

Sernik kokosowy - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • malgorzata palkowska

    malgorzata palkowska , 05.09.2020

    pierwszy raz piekłam sernik jest przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik kokosowySernik kokosowy

Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.

Dla kogo?

Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.

Na jaką okazję?

Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.

Czy wiesz, że?

Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.

Dla urozmaicenia:

Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.