Sernik kokosowy pieczony – z mlekiem i wiórkami | Przepisy.pl pixel

Sernik kokosowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

252

1322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2803 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

0.75 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

posypka:

1 łyżka

6 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem.

Sernik kokosowy - Krok 1

Krok 2

Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Sernik kokosowy - Krok 2

Krok 3

Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Sernik kokosowy - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Sernik kokosowy - Krok 4

Krok 5

Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Sernik kokosowy - Krok 5

Krok 6

Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

Sernik kokosowy - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Zosia

    Zosia , 26.09.2021

    Czy mleko ma być zimne czy pod grzane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • malgorzata palkowska

    malgorzata palkowska , 05.09.2020

    pierwszy raz piekłam sernik jest przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik kokosowySernik kokosowy

Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.

Dla kogo?

Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.

Na jaką okazję?

Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.

Czy wiesz, że?

Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.

Dla urozmaicenia:

Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.