Ciasto z rabarbarem i budyniem

- Krok 1Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i rozpuszczoną Kasią, tak by powstała kruszonka.
- Krok 23/4 kruszonki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 22x28 cm i lekko dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
- Krok 3Rabarbar umyj, osusz i potnij na 5 centymetrowe kawałki. Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Krok 4Kasię utrzyj z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodaj jajka, twaróg, sok z cytryny i budyń w proszku, wymieszaj.
- Krok 5Masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód i równo rozprowadź.
- Krok 6Na masie ułóż kawałki rabarbaru i posyp pozostałą kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut.

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Połącz dwa różne ciasta w jeden pyszny deser, a wszystko dzięki przepisowi na placek serowo-rabarbarowy. Składa się on z rozpływającej się w ustach warstwy sernikowej oraz kawałków rabarbaru z kruszonką. Przygotowanie placka rozpocznij od wymieszania mikserem składników na kruche ciasto: roztopionej kostki do pieczenia, mąki, cukru oraz cynamonu. Powstałą w ten sposób masą wylep dno prostokątnej blaszki i podpiecz w nagrzanym piekarniku. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Sparz cytrynę, po czym zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, i wyciśnij sok. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem pudrem, jajkami, twarogiem sernikowym oraz cytryną. Do masy serowej dodaj także budyń waniliowy, który wzbogaci jej smak i nada odpowiednią konsystencję. Następnie wyłóż ją na podpieczony wcześniej spód i równomiernie rozprowadź. Kawałki rabarbaru umieść na wierzchu, a całość posyp pozostałą kruszonką. Upieczone ciasto powinno być lekko złociste. Sprawdź, jak wspaniale smakuje placek serowo-rabarbarowy.