Składniki
spód:
450 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 gramów
3 sztuki
2 łyżki
masa budyniowa:
80 gramów
800 mililitrów
150 mililitrów
120 gramów
500 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko, dwa żółtka i zagniatamy na ciasto.
Krok 2
Formujemy z niego dwie kule, jedna mniejszą druga większą. Mniejszą owijamy w folie spożywcza i wkładamy na 30 min do lodówki.
Krok 3
Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta i dokładnie ugniatamy. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 min do lodówki.
Krok 4
W międzyczasie w 200 ml mleka rozpuszczamy budyń. 600 ml mleka wraz ze śmietanką kremówką zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy proszek budyniowy. Ponownie stawiamy na ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy, przykrywamy folia spożywcza i zostawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i obtaczamy w łyżce cukru.
Krok 6
Ostudzona masę budyniowa przelewamy na ciasto. Następnie układamy na wierzchu kawałkami rabarbaru oraz startym na tarce kruchym ciastem z lodówki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 50 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jeszcze wygrzewa się w piekarniku. Czując niesamowity aromat, wydobywający się z pieca, będziecie co chwilę zerkać na zegarek. Po degustacji pierwszego kawałka rabarbarowego placka zyskacie pewność, że cierpliwość została nagrodzona.
Dla kogo?
Szybkie ciasta z owocami to desery, które mają szerokie grono wielbicieli i tak naprawdę trudno trafić na kogoś, kto nie skusi się, choćby na mały kawałeczek.
Na jaką okazję?
Ciasto z rabarbarem i budyniem jest stworzone do jedzenia w towarzystwie. Zaproście na deser lub podwieczorek rodzinę, znajomych, sąsiadów – przy takim pysznym placku o doskonałą atmosferę i humory nie będzie trudno.
Czy wiesz, że?
W Skandynawii popularną przekąską są łodygi rabarbaru maczane w cukrze. Prosto i smacznie!
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia kremowej masy do pysznego ciasta z rabarbarem nadaje się również budyń o smaku śmietankowym.