Ciasto z rabarbarem i budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

263

1016 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3707 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

masa budyniowa:

80 gramów

800 mililitrów

150 mililitrów

120 gramów

500 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko, dwa żółtka i zagniatamy na ciasto.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego dwie kule, jedna mniejszą druga większą. Mniejszą owijamy w folie spożywcza i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 2

Krok 3

Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta i dokładnie ugniatamy. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie w 200 ml mleka rozpuszczamy budyń. 600 ml mleka wraz ze śmietanką kremówką zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy proszek budyniowy. Ponownie stawiamy na ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy, przykrywamy folia spożywcza i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 4

Krok 5

Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i obtaczamy w łyżce cukru.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 5

Krok 6

Ostudzona masę budyniowa przelewamy na ciasto. Następnie układamy na wierzchu kawałkami rabarbaru oraz startym na tarce kruchym ciastem z lodówki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 50 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniem

Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jeszcze wygrzewa się w piekarniku. Czując niesamowity aromat, wydobywający się z pieca, będziecie co chwilę zerkać na zegarek. Po degustacji pierwszego kawałka rabarbarowego placka zyskacie pewność, że cierpliwość została nagrodzona.

Dla kogo?

Szybkie ciasta z owocami to desery, które mają szerokie grono wielbicieli i tak naprawdę trudno trafić na kogoś, kto nie skusi się, choćby na mały kawałeczek.

Na jaką okazję?

Ciasto z rabarbarem i budyniem jest stworzone do jedzenia w towarzystwie. Zaproście na deser lub podwieczorek rodzinę, znajomych, sąsiadów – przy takim pysznym placku o doskonałą atmosferę i humory nie będzie trudno.

Czy wiesz, że?  

W Skandynawii popularną przekąską są łodygi rabarbaru maczane w cukrze. Prosto i smacznie!

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia kremowej masy do pysznego ciasta z rabarbarem nadaje się również budyń o smaku śmietankowym.