Ciasto z rabarbarem i budyniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

256

838 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3621 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8012 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

masa:

1 sztuka

1 szklanka

600 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i rozpuszczoną Kasią, tak by powstała kruszonka.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 1

Krok 2

3/4 kruszonki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 22x28 cm i lekko dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 2

Krok 3

Rabarbar umyj, osusz i potnij na 5 centymetrowe kawałki. Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 3

Krok 4

Kasię utrzyj z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodaj jajka, twaróg, sok z cytryny i budyń w proszku, wymieszaj.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 4

Krok 5

Masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód i równo rozprowadź.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 5

Krok 6

Na masie ułóż kawałki rabarbaru i posyp pozostałą kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna Grzelka

    Anna Grzelka

    A jaki to jest twaróg sernikowy? Czy może być taki z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik

    Ciasto naprawdę rewelacyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Lewandowska

    Zofia Lewandowska

    pychotka mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniem

Połącz dwa różne ciasta w jeden pyszny deser, a wszystko dzięki przepisowi na placek serowo-rabarbarowy. Składa się on z rozpływającej się w ustach warstwy sernikowej oraz kawałków rabarbaru z kruszonką. Przygotowanie placka rozpocznij od wymieszania mikserem składników na kruche ciasto: roztopionej kostki do pieczenia, mąki, cukru oraz cynamonu. Powstałą w ten sposób masą wylep dno prostokątnej blaszki i podpiecz w nagrzanym piekarniku. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Sparz cytrynę, po czym zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, i wyciśnij sok. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem pudrem, jajkami, twarogiem sernikowym oraz cytryną. Do masy serowej dodaj także budyń waniliowy, który wzbogaci jej smak i nada odpowiednią konsystencję. Następnie wyłóż ją na podpieczony wcześniej spód i równomiernie rozprowadź. Kawałki rabarbaru umieść na wierzchu, a całość posyp pozostałą kruszonką. Upieczone ciasto powinno być lekko złociste. Sprawdź, jak wspaniale smakuje placek serowo-rabarbarowy.