Deser jogurtowy z musem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser jogurtowy z musem truskawkowym

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

13

heart
652 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

544 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

32 sztuki

12 sztuk

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź i połącz z jogurtem.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 1

Krok 2

Połowę truskawek pokrój w plasterki lub w kosteczkę. Drugą połowę zmiksuje w blenderze na mus.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 2

Krok 3

Tężejący jogurt wymieszaj z truskawkami i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 3

Krok 4

Gotowy serniczek polej musem truskawkowym. Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj z biszkoptami.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, fosforu, wapnia, , witaminy B2, witaminy B12.

1

Opinie o przepisie

  • ilona durka

    ilona durka , 01.02.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser jogurtowy z musem truskawkowymDeser jogurtowy z musem truskawkowym

Zgadzasz się, że najlepszy podwieczorek to ten na słodko? Pokażemy Ci, jak w łatwy sposób przyrządzić smakowity deser. Serniczek na zimno z truskawkami i biszkopcikami, udekorowany listkami świeżej mięty, znakomicie orzeźwi i będzie niezwykle przyjemną częścią codziennego jadłospisu.

Dla kogo? Podwieczorek przygotowany z myślą o miłośnikach słodkości, którzy szukają alternatywy dla tych gotowych. Truskawkowy sernik na zimno, na bazie jogurtu naturalnego, bez wątpienia przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym w rodzinie.

Na zdrowie! Wzmacnia naturalną odporność organizmu oraz dba o poprawną pracę układu krążenia – mowa oczywiście o niezastąpionej witaminie C. Co ciekawe, truskawki posiadają jej więcej niż cytryny czy grejpfruty. Decydując się na jedną porcję sernika na zimno z truskawkami, dostarczymy sobie 52, 4 mg czyli aż 65,5% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!

Czy wiesz, że? Świeża mięta będzie stanowić atrakcyjny element dekoracyjny, ale jednocześnie nieco przełamie smak sernika, wprowadzając nutę orzeźwienia.